Međunarodne snage nijeme na zahtjeve bivših radnika

Milijana Latinović
Međunarodne snage nijeme na zahtjeve bivših radnika

Sarajevo - Nekoliko stotina bivših radnika NATO-a i EUFOR-a protestovali su u petak ispred baze u Butmiru kod Sarajeva zahtijevajući isplatu naknada za doprinose, regres, prevoz i otpremninu.

U Butmiru su se po ko zna koji put okupili bivši radnici iz Banjaluke, Rogatice, Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše, koji od 2010. godine traže svoja prava.

Mira Matić, koja je kao supervizor za ugostiteljske radnike deset godina radila u bazi tadašnjeg SFOR-a u Banjaluci, kaže da su protesti urodili plodom, jer je napokon dogovoren sastanak sa predstavnicima NATO-a i EUFOR-a.

- Ne dozvoljavamo više da nas vuku za nos, kao što su činili proteklih osam godina. U četvrtak ćemo znati na čemu smo. Tražimo sve što nam pripada na osnovu radno-pravnog odnosa za period od 1996. do 2007. godine, a to su radni staž, doprinosi, prevoz, regres i topli obrok - istakla je Matićeva i dodala da se na protestima okupilo oko 50 bivših radnika iz Banjaluke.

Ona pojašnjava da NATO i EUFOR od 2007. godine sve navedeno isplaćuju zaposlenima, iako nije bilo nikakvih zakonskih promjena, zbog čega bivši radnici smatraju da imaju pravo na sve navedene naknade. 

Jedan od advokata koji zastupa oštećene radnike Avdo Salihbegović kaže da su radnicima povrijeđena sva prava koja su zaštićena ne samo zakonom BiH, već i svih zemalja koje su sačinjavale EUFOR i NATO.

- Zahtjevi bivših radnika za naknadu iz radno-pravnih odnosa, koji su predati 2010. godine, nisu riješeni do danas. Tražimo da se otkoče procedure i da nas oni koji odlučuju o našim zahtjevima, ukoliko smatraju da su neosnovani, odbiju pa da svoja prava tražimo dalje - rekao je Salihbegović i dodao da međunarodne snage kontinuirano vrše opstrukciju kako radnici ne bi svoja prava tražili na Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Iz Glavne komande EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu saopštili su da čekaju konačno odobrenje od više komande za primjenu metodologije za regulisanje penzija.

- Nadamo se da ćemo u međuvremenu dobiti odobrenje za raspolaganje novcem koji je odobrio Odbor za budžet NATO-a. Imenovanje nezavisnog člana Arbitražnog suda je takođe važno da bi se nastavilo donošenje odluka za odštetne zahtjeve koji su trenutno u žalbenom postupku - navedeno je u saopštenju.

Dodaju da se sastaju sa predstavnicima ministarstava pravde RS i FBiH kako bi razmijenili informacije koje bi pomogle da se pojednostavi imenovanje kandidata za Arbitražni sud.

Iz Ministarstva pravde RS rekli su da je Vlada Srpske na sjednici održanoj u četvrtak ispunila svoju obavezu kada je riječ o imenovanju nezavisnog Arbitražnog sudije.

- Vlada je dala saglasnost da se Nikoleta Paraskevi Čalanouli imenuje za nezavisnog sudiju Arbitražnog suda za rješavanje sporova nastalih između Snaga za stabilizaciju mira SFOR-a i NATO Štaba u Sarajevu i fizičkih i pravnih lica iz RS - naveli su iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva pravde FBiH u petak nisu odgovorili na pitanje o imenovanju arbitražnog sudije.

NATO i EUFOR su na osnovu međunarodnog ugovora došli u BiH krajem 1995. godine, odnosno odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i za potrebe svoje misije zapošljavali lokalno stanovništvo. Na početku misije, 1996. plaćali su doprinose za zaposlene Glavnog štaba pa su prestali i onda poslije ponovo počeli nakon 2007. godine.

Zahtjevi

Iz NATO štaba u Sarajevu su saopštili da su zaprimili ukupno 4.366 zahtjeva radnika za neuplaćene naknade.

- Od tog broja 946 zahtjeva je sadašnjih i bivših radnika NATO štaba, a bivši radnici su ukupno podnijeli 314 zahtjeva - naveli su iz NATO štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana