Među članovima VSTS nema podjela

Srna
Među članovima VSTS nema podjela

Sarajevo - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija smatra da se današnjim njegovim ponovnim izborom za predsjednika Savjeta, koji predstavlja krovnu instituciju pravosuđa BiH, pokazalo da ne postoji nikakakva podjela unutar VSTS-a o kojoj se znalo govoriti u javnosti.

"Sasvim je sigurno da je ovaj saziv Savjeta bio suočen sa brojnim izazovima i osporavanjima u proteklom periodu, ali mislim da sam zajedno sa svim članovima dao svoj maksimum da bi kroz sve te izazove izašli na najbolji mogući način", rekao je Tegeltija.


Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme VSTS je izašao sa nekim dokumentima koji su zaista reformski i koje je prepoznala i Evropska komisija, koja se u svom posljednjem mišljenju jasno izrazila prema svemu što je rađeno na realizaciji reformskih aktivnosti.

"Ovo za mene, kao profesionalca i nekog ko je ovu instituciju vodio u protekle četiri godine predstavlja veliku čast", rekao je Tegeltija novinarima.

Ističući da je VSTS prolazio kroz turbulentan period, Tegeltija je istakao da različita mišljenja članova Savjeta ne predstavljaju nikakvu podjelu već demokratski način življenja i funkcionisanja ove institucije.

"Reforma pravosuđa traje od 2003. godine, kada su doneseni prvi reformski zakoni. Svaka reforma predstavlja kontinuiran proces, a u posljednje četiri godine došlo je do intenziviranja reformskih aktivnosti u dijelovima koji nisu bilo dobro odrađeni u prethodnom periodu", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, mora se priznati da su mnoge stvari u periodu prije četiri godine bile zaista odrađene, ali da se fokus stalno pomjerao sa broja neriješenih predmeta na ratne zločine, korupciju, organizovani kriminal.

"Mislim da smo mi na dobrom putu da sve te procese zaokružimo u jednu cjelinu koja će na kraju za rezultat imati zadovoljstvo građana BiH pravosuđem u zemlji u kojoj žive", rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je teško definisati kada će biti kraj reformi, te da zbog toga, kaže, ne može govoriti o ispunjenju konačnog cilja, a to je nezavisno i efikasno pravosuđe koje odgovara sadašnjim izazovima društva i vremena.

Ovom prilikom Tegeltija je najavio da će konkurs za glavnog tužioca BiH i njegove zamjenike, kao i za sve rukovodeće pozicije u pravosuđu BiH, biti raspisan 19. jula, kad stupi na snagu novi Poslovnik VSTS-a.

Govoreći o Tužilaštvu BiH, on smatra da u posljednje vrijeme nema nekih velikih problema kada je riječ o stabilnost njegovog rada, iako njegovi rezultati još nisu na zadovoljavajućem nivou.

"I to je proces. Siguran sam da će se morati u narednom periodu ti rezultati popraviti, posebno u područjima koja smo definisali kao prioritetna, a to su ratni zločini i djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o slučaju "Dragičević", Tegeltija je naveo da nije bio pozivan da reaguje o tom pitanju, niti za to ima ovlaštenja.

"Glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci me nazvao i pitao šta ja mislim o tome da on na televiziji objasni šta se dešavalo u tom slučaju. Ja sam mu rekao da je on glavni tužilac i da je odluka njegova, te da, ukoliko smatra da postoji takva potreba, nema nikakav problem sa VSTS-om u pogledu toga da izađe i da informacije javnosti koje neće naškoditi istrazi", objasnio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana