Malešević: U Srpskoj 10.422 prvačića

Srna
Malešević: U Srpskoj 10.422 prvačića

Gradiška - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Gradišci da je u Srpskoj, prema izvještaju iz juna, u osnovne škole upisano 10.422 prvačića, ali da se očekuje da je taj broj već sada veći.

"U Republici Srpskoj postoji 57 područnih škola u kojima nije upisan nijedan učenik i 80 u kojima je upisan samo jedan prvačić. To znači da je natalitet u Srpskoj na zabrinjavajućem nivou i da je u pitanju opstanak mnogih škola. Potrebno je da Vlada, Narodna skupština Srpske, kao i cijelo društvo urade sve što mogu da se poboljša natalitet", naveo je Malešević.

Malešević je na prijemu za prvačiće u Osnovnoj školi "Vasa Čubrilović" istakao da je u toj gradiškoj školi zadržan prošlogodišnji broj upisanih prvačića, ali da veliki problemi u vezi sa manjkom djece postoje u školama u "malim sredinama".

On je ocijenio kao dobro to što su obnovljena 94 objekta škola i predškolskih ustanova u Srpskoj koja su uništena u prošlogodišnjim polavama.

"Ostao je jedino nezavršen objekat Osnovne škole žSrbijaž u Crkvini kod Šamca, gdje je, zbog propusta, otkazan posao ranije odabranom izvođaču radova i trenutno se uvode novi izvođači koji bi trebali u naredna dva mjeseca da završe taj posao. Do tada učenici iz ove škole putuju u Šamac, gdje im je u srednjoškolskom centru obezbijeđen prostor za odvijanje nastave", rekao je Malešević.

On očekuje da će i u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci ove sedmice biti završeni poslovi na zamjeni stolarije i da će iduće sedmice i u toj ustanovi početi redovna nastava.

Direktor Osnovne škole "Vasa Čubrilović" iz Gradiške Vladimir Stanišljević naveo je da je škola danas dočekala 90 prvačića, te da će nastavu u ovoj školskoj godini ukupno pohađati 800 učenika.

On je dodao da je ova škola prošle godina potpuno renovirana i da su uslovi za odvijanje nastave na visokom nivou.

U Republici Srpskoj danas je počela nastava u 186 osnovnih i 92 srednje skole za školsku 2015/2016 godinu. Nastavu pohađa 137.000 učenika od kojih je 94.000 osnovaca i 34.000 srednjoškolaca.

Na području opštine Gradiška nastavu će u sedam osnovnih i tri srednje škole pohađati 3.573 osnovca i 1.795 srednjoškolaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana