Lažni poreski inspektori vrebaju privrednike

Anita Janković-Rečević
Lažni poreski inspektori vrebaju privrednike

Banjaluka - Poreska uprava RS apelovala je na privrednike da budu na oprezu jer su se na terenu pojavili lažni inspektori koji prevarom pokušavaju doći do novca.

Iz Poreske uprave juče je saopšteno da se određena lica na terenu lažno predstavljaju kao poreski inspektori koji traže na uvid poslovnu dokumentaciju, a sve s ciljem sticanja materijalne koristi.

- Nedavno smo zaprimili prijavu poreskog obveznika iz Banjaluke o licu koje se lažno predstavljalo kao poreski inspektor. Uz prijavu nam je dostavljen i snimak. O svemu smo upoznali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, ali zbog istrage ne možemo iznositi detalje. Postoje indicije da je sličnih slučajeva bilo više, ali konkretnih prijava nema - rekli su Poreskoj upravi RS i pozvali sve obveznike da, ukoliko primijete ovakve pojave, to prijave njima i MUP-u Srpske.

Na području banjalučke regije lažni poreski inspektori harali su i prije dvije godine. Banjalučanin Aleksandar Petrović uhapšen je u martu 2017. jer se lažno predstavljao kao inspektor Poreske uprave RS i od vlasnika ugostiteljskih objekata tražio mito. Njega je prijavio vlasnik jednog kafića u Trnu koji je odbio da mu da novac. Okružno tužilaštvo Banjaluka protiv Petrovića je podiglo optužnicu zbog krivičnog djela lažno predstavljanje, a Osnovni sud ga je proglasio krivim.

- Petroviću je izrečena novčana kazna od 1.000 KM - rekla je portparolka Okružnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković-Vidović.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić kaže da vlasnici kafića i restorana uglavnom znaju da inspektori nemaju nadležnost da traže novac i naplaćuju kaznu na licu mjesta.

- Iskreno se nadam da nema lakovjernih privrednika od kojih ti lažni inspektori mogu iznuditi novac. Savjetujem ugostiteljima da budu oprezni jer živimo u vremenima gdje ljudi na razne načine pokušavaju doći do novca - rekao je Tatić.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da pokušaja prevara ima i da će ih uvijek biti, ali da domaći privrednici nisu naivni da bilo kome olako daju novac.

- Znamo da inspektori ne idu u nadzor da traže novac već da utvrde da li je poslovanje prema propisima ili ne. Oni koji traže novac, nebitno je da li su pravi ili lažni, treba da budu prijavljeni - rekao je Bratić i dodao da se poreski inspektori prilikom kontrola na terenu uredno predstavljaju, te da nije bilo problema u utvrđivanju njihovog identiteta. 

Legitimacija

Iz Poreske uprave RS savjetuju privrednicima da prilikom kontrole od inspektora zatraže na uvid nalog, značku i legitimaciju kako bi bili sigurni da se radi o službenicima Poreske uprave.

- Inspektori Poreske uprave moraju imati nalog za svaku kontrolu, bilo najavljenu ili nenajavljenu. Takođe, dužni su da obvezniku kod kojeg obavljaju nadzor pokažu značku i službenu legitimaciju na kojoj je vidljiv broj legitimacije, ime, prezime i fotografija inspektora - rekli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana