Korpice pričaju jedinstvenu priču

V. Kulaga, D. Stokanić
Korpice pričaju jedinstvenu priču

Vrijedne ruke udružene sa maštom stvaraju zanimljive detalje, koji mogu da ukrase svaku kuću, a često se na njima nađu i motivi Vaskrsa. Mnogo interesantnih rukotvorina nastaje širom Republike Srpske, a u dane pred velike praznike inspiracije nikada ne nedostaje.

Višedecenijski rad sa učenicima po odlasku u zasluženu penziju nastavnik Kata Stupar iz Dervente zamijenila je izradom neobičnih predmeta. Njene kreacije zablistale su na mnogim lokalnim izložbama i sajmovima, ali i u drugim mjestima gdje su pobrale simpatije i divljenje mnogih posjetilaca.

Kata skromno kaže da ruke naprave ono što oči vide i da je to rad koji je ispunjava i čini srećnom. Novi predmeti se rađaju, priča, u zavisnosti od povoda i dijela godine. U susret Vaskrsu posebno mjesto na njenim policama i vitrinama zauzimaju različite korpice za jaja. Među njima su i korpice od vune, koje je sama plela, a svaka od njih je priča za sebe.

- Volim da vezem, pletem i svaki put kad uzmem igle u ruke, možete da očekujete nešto od mene. U tome sam se pronašla poslije godina provedenih sa mojim učenicima. Jednostavno, sve što se može rukama stvoriti ja to i radim - kazala nam je Kata, koja maštovitost pokazuje i vezenjem košulja i čarapa, ali i pletenjem cvijeća od vune i konca.

Ljiljana Džambas iz Gradiške već nekoliko godina radi originalne predmete sa vaskršnjim motivima. Kaže da najviše voli da ukrašava predmete povodom praznika, kao što su vaskršnja jaja od stiropora.

- Iako zahtijeva mnogo truda, isplati se raditi, jer djeca budu oduševljena kada vide tako ukrašena jaja. Osim jaja, sa vaskršnjim motivima lijepo izgledaju i poslužavnici, kutije i drugi predmeti - rekla je Džambasova.

Objašnjava da jaja prvo ofarba akrilnom bojom, a zatim specijalnim ljepilom pomoću kista lijepi sloj salvete. Na kraju dodaje ukrasnu traku ili jaje stavi na štapić. Pravila je i podmetače, tanjiriće i čaše.

I Banjalučanka Dragana Ilić svoju maštu prenosi na različite sitnice i predmete koje izrađuje.

- Sve nastaje spontano i u trenucima inspiracije, tako da mi je, iskreno govoreći, najteže kada mi neko traži da napravim identičan predmet onome koji sam već napravila. Volim unikatne stvari i to je jedan od razloga zbog kojih uživim dok radim - rekla je Ilićeva i dodala da njene rukotvorene ljudi obično poklanjaju dragim ljudima.

Ističe da se u njenoj velikoj kolekciji rukotvorina nalaze satovi, ramovi, podmetači, poslužavnici, razne kutije i ormarići za nakit, ogledala. Za Vaskrs ukrašava jaja dekupaž tehnikom. Kaže da je za ovaj metod poželjno da podloga bude svjetlija, da bi glavni motiv na jajima došao do izražaja.

Trebinje

U trebinjskoj porodici Pažin svaki dan je radostan, a cijele godine izrađuju zanimljive korpice za vaskršnja jaja.

- Pravimo prigodne korpice, a pomalo nam pomažu sinovi Pavle i Petar - kaže Žanela Pažin, koja radi kao vjeoroučitelj od 1999. godine.

Pažini svoju kreativnost iskazuju i na likovnom polju.

- Osim prazničnih dekoracija, proizvodimo domaću travaricu, biljne i voćne likere, masti, ulja i tinkture od ljekovitog bilja, a ambalažu ručno oslikavamo - priča Pažinova.

R. Mi.

"Sunce"

I ove godine pred Vaskrs vrijedni su bili u derventskom Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama "Sunce". Djeca i omladina su uz, nesebičnu pomoć volontera, uspjeli da maštu pretvore u djelo i pokažu da se sve može kad se hoće i da kreativnost nema granica i prepreka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana