Kontrabasista Marko Kovačić iz Banjaluke: Talenat nadograđuje usavršavanjem

Mirna Pijetlović
Kontrabasista Marko Kovačić iz Banjaluke: Talenat nadograđuje usavršavanjem

Banjaluka - Onaj ko se istinski trudi da živi ono što radi, kada je u pitanju muzička umjetnost, i koga ljubav prema muzici vodi putem usavršavanja i sticanja novih iskustava, sigurno će svoje znanje, ali i inspiraciju nadograditi na jedan viši nivo.

Svaki posao zahtijeva kako lično, tako i stručno usavršavanje, a naročito kada je u pitanju muzička umjetnost koja se, uz urođeni talenat, vježbom i konstantnim nastupima dovodi do određene doze savršenstva.

Tim mislima vodi se i student kontrabasa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Marko Kovačić koji se nedavno vratio sa edukativnog muzičkog evropskog putovanja.

Zajedno sa studentima i kolegama muzičarima iz Zagreba, Ljubljane, Graca, Budimpešte, Beograda i Sarajeva učestvovao je u muzičkom projektu "Euphony".

- Sa kolegama muzičarima sa ovih uglednih akademija svirao sam na ukupno četiri koncerta, u Zagrebu, Ljubljani, Gracu i Budimpešti - kazao je za "Glas Srpske" Kovačić.

Ispričao je da je publika imala priliku da uživa u njihovom zajedničkom muziciranju, a na programu su bila djela kompozitora Blagoja Berse i Dore Pejačević, kao i simfonijska poema "Život heroja" Riharda Štrausa.

- Za mene lično je to bilo najbolje iskustvo do sada u svakom smislu. Vježbali smo izvanredan repertoar, a pravo uživanje ga je bilo izvoditi pred publikom - kazao je ovaj mladi muzičar.

Naglašava da mu je naročito zadovoljstvo bilo svirati zajedno sa izuzetno kvalitetnim orkestrom, koji je sastavljen od najboljih studenata evropskih univerziteta.

- Preporučio bih svim mladim muzičarima koji budu u prilici da bez razmišljanja apliciraju za učešće u takvim projektima, jer će imati priliku da steknu mnogo znanja, iskustva, ali i prijateljstava - zaključuje Marko Kovačić.

Basomanija

Marko Kovačić se trudi da promoviše kontrabas kao solo instrument, a to je pokazao i kroz muzičku manifestaciju "Basomanija" koja je održana u januaru ove godine u Banjaluci.

- Ideja "Basomanije" je da omogući mladim kontrabasistima javni nastup i da pokažu svoje znanje koje su stekli kroz školovanje. Želimo da popularišemo ovaj instrument, kao i da predstavimo mogućnosti kontrabasa u solo sviranju - kazao je Kovačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana