Istraga o poslovanju Tuša od ulaska u BiH

Marina Čigoja
Istraga o poslovanju Tuša od ulaska u BiH

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je juče od Tužilaštva BiH da izda nalog za kompletnu provjeru poslovanja slovenačkih firmi "Tuš" i "Tuš-trejd", koje su naprasno prestale s radom u BiH i iza sebe ostavile milionska dugovanja.

U UIO ističu da žele da utvrde da li su pomenute firme radile po zakonu i da li ima krivične odgovornosti, a očekuju da će uskoro dobiti nalog Tužilaštva BiH za postupanje.

Slovenački trgovački lanac "Tuš" našao se posljednjih dana u centru pažnje zbog informacije da zatvaraju prodavnice u BiH. Radnicima su ostali dužni plate i otpremnine, domaćim dobavljačima duguju više od 20 miliona KM, a zbog poreskog duga i sumnjivog zahtjeva za povrat PDV-a pod lupu ih je stavio i UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević kazao je da je UIO pokrenuo povezane kontrole firmi "Tuš" i "Tuš-trejd", a osnovni razlog za to je bio zahtjev kompanije "Tuš" za povrat PDV-a u iznosu od 721.000 KM. Pojasnio je da je taj povrat zahtijevan na osnovu prometa opreme između "Tuš-trejda", koji se u BiH bavi trgovinom i kompanije "Tuš", koja je vlasnik objekata, a izdaje ih u zakup "Tuš-trejdu". Kazao je da je "Tuš-trejd" fakturisao "Tušu" opremu u vrijednosti većoj od pet miliona, dok je u njihovim knjigama prikazano da je vrijednost opreme nešto više od milion KM.

- S obzirom na to da ovo ukazuje na "naduvavanje" vrijednosti opreme s ciljem ostvarivanja većeg povrata PDV-a, Odsjek za istrage provjerava sve fakture i to je osnova za upućivanje našeg zahtjeva Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo je zatražilo da Odsjek prikupi svu dokumentaciju u vezi sa spornom fakturom, na osnovu čega će izdati nalog za kontrolu ove kompanije od njenog ulaska u BiH. Istragom će biti obuhvaćena kupovina zemljišta, izgradnja objekata, prometovanje sa svim povezanim i drugim licima i svi njihovi zahtjevi za povrat PDV-a i poreski kredit koje su ostvarili proteklih godina - istakao je Kovačević.

Kazao je da dug kompanije "Tuš-trejd" prema UIO iznosi 678.916 KM te da je njihov zahtjev za odgađanje plaćanja odbijen jer nisu imali nikakav element osiguranja te otplate.

- Takođe, isplata po osnovu povrata PDV-a preduzeću "Tuš" je stopirana dok se ne utvrdi stvarna vrijednost opreme i ne završi cijeli postupak - naglasio je Kovačević.

"Tuš" u BiH posluje od 2006. godine, a od 2009. je podijeljen u dvije firme. S obzirom na to da je određena oprema ostala u vlasništvu "Tuš-trejda", sumnja se da su htjeli i tu opremu da prebace na "Tuš", da ona ne bi bila iskorištena za otplatu bilo kakvih dugova koje imaju. Obaveze "Tuš-trejda" teške više od 20 miliona KM nadmašuju njihova potraživanja, što je nemoguće izmiriti jer su oni svoje zalihe sveli na minimum i više ne rade. Prema informacijama pojedinih medija hipoteke slovenačkih banka kojima je opterećen "Tuš" u BiH teške su 50 miliona KM.

Mirko Tuš

Vlasnik "Tuš holdinga" je Mirko Tuš, koji je slovio za najbogatijeg Slovenca teškog 250 miliona evra, ali je usljed krize to bogatstvo smanjeno na nešto više od 70 miliona evra.

Osim trgovine "Tuš holding" se bavi i poslovima sa nekretninama, telekomunikacijama, turizmom, a ima i poslastičarnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana