IRB: Niže kamate za stambene kredite, godišnja ušteda i do 160 KM

RTRS
IRB: Niže kamate za stambene kredite, godišnja ušteda i do 160 KM

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka Republike Srpske počela je da primjenjuje odluku o nižim kamatnim stopama za korisnike stambenih kredita. Tako će mjesečne rate biti umanjene za nove, ali i 10.000 trenutnih korisnika.

Svaka ušteđena marka dobro je došla. S tim je saglasan i Mladen Bugonić, koji je korisnik IRB stambenog kredita nešto duže od četiri godine. Sa suprugom je digao kredit po subvencionisanoj kamatnoj stopi za visokoobrazovane mlade bračne parove. Novom odlukom IRB-a, njihova kamata je smanjena sa 4,3 na 4,0 odsto.

“Rata je bila nešto manja od 622 KM mjesečno. Sada je oko 608, što je, dakle, nekih 14 do 15 KM manje mjesečno za ratu. U situaciji koja je poprilično ekonomski nepovoljna, svako smanjenje izdataka je povoljno. Štaviše, poželjno za bilo koji kućni budžet”, kaže Bugonić.

Na godišnjem nivou ova će porodica uštediti i do 160 KM, a do kraja otplate u džepu će sačuvati i do 2.370 KM.

Dobra je informacija i ta da se odluka IRB-a o smanjenju kamatne stope odnosi i na nove i na ranije korisnike stambenih kredita, a umanjena kamatna stopa ostaje fiksna do kraja otplate, bez obzira na porast EURIBORA i druga kretanja na tržištu.

Nove kamatne stope posebno će osjetiti oni koji pripadaju prvoj, opštoj grupi, gdje se kamata i sa šest odsto spušta na 4,2 odsto, što godišnju uštedu pretvara i u više stotina KM. Za grupu jedan je predviđena kamata od četiri odsto, dok je za beneficiranu grupu određeno 3,6 odsto.

Produženje roka otplate na 25 godina, još je jedna mogućnost novih izmjena IRB-a Srpske, pod uslovom da je kamatna stopa nešto viša.

Nove odluke IRB-a neće uticati na subvencije za stambene kredite IRB-a mladim bračnim parovima Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana