Hladne klupe odgodile nastavu i skratile časove

Danijela Stokanić
Hladne klupe odgodile nastavu i skratile časove

Banjaluka - Učenici nekoliko škola u RS juče su bili prinuđeni da nastavu, prvog dana drugog polugodišta, prate u hladnim učionicama ogrnuti jaknama, zbog čega su časovi bili skraćeni na 30 minuta, dok su u nekim mjestima klupe ostale prazne.

Osim problema sa grijanjem, povratak u školu obilježila je i nestašica vode, ali i zavijani putevi zbog kojih đaci nisu mogli doći do učionica.

Nastava nije počela za učenike Stručne i tehničke škole i Srednjoškolskog centra "Mihajlo Pupin" u Derventi, kao ni za đake dvije područne škole u Zvorniku. Direktorica derventske škole Branka Jović rekla je da ova ustanova i Srednjoškolski centar imaju zajedničko centralno grijanje te da su zbog kvara učenici vraćeni kući.

- Nakon što kvar bude otklonjen, učenici će biti obaviješteni o početku nastave. Nadam se da će kvar biti uskoro otklonjen i da će đaci sjesti u klupe - rekla je Jovićeva.

U derventskoj OŠ "19. april" nastava je počela, ali su časovi skraćeni na 30 minuta.

Zbog problema sa grijanjem sa nastave su vraćeni i učenici zvorničkog područnog odjeljenja OŠ "Desanka Maksimović" u Ceru, a kod kuće su ostali i njihovi drugari iz Gornje Kamenice, koji zbog neprohodnih puteva nisu uspjeli ni doći.

Problema sa zagrijavanjem prostorija imaju i mnoge druge škole, u kojima će do kraja sedmice biti skraćeni časovi. U Ministarstvu prosvjete i kulture ističu da su svim školama poslali saglasnost da, ukoliko imaju problema sa grijanjem, mogu i odgoditi početak nastave.

Nastava je na 30 minuta skraćena u banjalučkoj Građevinskoj, Ekonomskoj, Tehnološkoj školi, kao i u Školi učenika u privredi i Gimnaziji. Izmjerena temperatura u učionicama nije prelazila 14 stepeni Celzijusa pa su đaci ovih škola bili primorani da nastavu prate u jaknama.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić istakao je da je problem u dotrajaloj stolariji, koja ne zadržava toplotu.

- Ubacujemo u učionice još grijalica, ali ne znam da li će instalacije toliko izdržati - kazao je Bajić.

Dotrajala stolarija je boljka i banjalučke Gimnazije.

- Da imamo kvalitetnu stolariju, temperatura bi bila bar za četiri stepena viša - kazao je direktor ove škole Zoran Pejašinović.

Toplim učionicama se ne mogu pohvaliti ni učenici banjalučkih osnovnih škola "Đura Jakšić" u Šargovcu, "Vuk Karadžić" u Boriku i "Jovan Cvijić" u Kočićevom vijencu.

Nastava u drugom polugodištu bez problema počela je u školama na području Bijeljine, Modriče, Novog Grada, Prijedora, Istočnog Sarajeva i Doboja.

Čestitka

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević čestitao je juče učenicima, nastavnicima i vannastavnom osoblju početak nastave i poželio im da ostvare odlične rezultate u radu u istinskoj saradnji i dobrom raspoloženju.

- Vrijedan rad i posvećenost uvijek su na korist svima - poručio je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana