Хладне клупе одгодиле наставу и скратиле часове

Данијела Стоканић
Хладне клупе одгодиле наставу и скратиле часове

Бањалука - Ученици неколико школа у РС јуче су били принуђени да наставу, првог дана другог полугодишта, прате у хладним учионицама огрнути јакнама, због чега су часови били скраћени на 30 минута, док су у неким мјестима клупе остале празне.

Осим проблема са гријањем, повратак у школу обиљежила је и несташица воде, али и завијани путеви због којих ђаци нису могли доћи до учионица.

Настава није почела за ученике Стручне и техничке школе и Средњошколског центра "Михајло Пупин" у Дервенти, као ни за ђаке двије подручне школе у Зворнику. Директорица дервентске школе Бранка Јовић рекла је да ова установа и Средњошколски центар имају заједничко централно гријање те да су због квара ученици враћени кући.

- Након што квар буде отклоњен, ученици ће бити обавијештени о почетку наставе. Надам се да ће квар бити ускоро отклоњен и да ће ђаци сјести у клупе - рекла је Јовићева.

У дервентској ОШ "19. април" настава је почела, али су часови скраћени на 30 минута.

Због проблема са гријањем са наставе су враћени и ученици зворничког подручног одјељења ОШ "Десанка Максимовић" у Церу, а код куће су остали и њихови другари из Горње Каменице, који због непроходних путева нису успјели ни доћи.

Проблема са загријавањем просторија имају и многе друге школе, у којима ће до краја седмице бити скраћени часови. У Министарству просвјете и културе истичу да су свим школама послали сагласност да, уколико имају проблема са гријањем, могу и одгодити почетак наставе.

Настава је на 30 минута скраћена у бањалучкој Грађевинској, Економској, Технолошкој школи, као и у Школи ученика у привреди и Гимназији. Измјерена температура у учионицама није прелазила 14 степени Целзијуса па су ђаци ових школа били приморани да наставу прате у јакнама.

Директор Грађевинске школе Љубан Бајић истакао је да је проблем у дотрајалој столарији, која не задржава топлоту.

- Убацујемо у учионице још гријалица, али не знам да ли ће инсталације толико издржати - казао је Бајић.

Дотрајала столарија је бољка и бањалучке Гимназије.

- Да имамо квалитетну столарију, температура би била бар за четири степена виша - казао је директор ове школе Зоран Пејашиновић.

Топлим учионицама се не могу похвалити ни ученици бањалучких основних школа "Ђура Јакшић" у Шарговцу, "Вук Караџић" у Борику и "Јован Цвијић" у Кочићевом вијенцу.

Настава у другом полугодишту без проблема почела је у школама на подручју Бијељине, Модриче, Новог Града, Приједора, Источног Сарајева и Добоја.

Честитка

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић честитао је јуче ученицима, наставницима и ваннаставном особљу почетак наставе и пожелио им да остваре одличне резултате у раду у истинској сарадњи и добром расположењу.

- Вриједан рад и посвећеност увијек су на корист свима - поручио је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана