Episkop Jefrem: Život Svetog Save - pregnuće za napredak crkve, naroda i otadžbine

Episkop Jefrem: Život Svetog Save - pregnuće za napredak crkve, naroda i otadžbine 27.01.2018 23:22 | Srna

Banjaluka - Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da je čitav život Svetog Save bio jedno veliko pregnuće za dobro i napredak crkve, naroda i otadžbine za koje se on sistematski pripremao još za vrijeme rane mladosti.

"Odlazak Svetog Save na Svetu Goru i odlazak iz svijeta u manastir podstaknut je snagom poletnog mladića istinski željnog duhovnog usavršavanja i asketskog podviga", istakao je episkop Jefrem tokom uvodnog obraćanja na Svetosavskoj akademiji u Banjaluci.


Episkop Jefrem napomenuo je da ličnošću Svetog Save počinje velika kulturna i duhovna epoha koja se naziva Nemanjićkom, ali s pravom se naziva i Svetosavska, čija je osnovna karakteristika akcija, to jest revnost po Bogu, načelo koje ne podnosi pasivnost, zaostajanje, stajanje u mjestu.

On je podsjetio da je na početku naše istorije Sveti Sava nas duhovno sabrao u jedno i saborno upravljao i vodio kroz sav nas naš burni tok našeg istorijskog hoda i uveo nas u naše vrijeme treći milenijum.

"Sabrali smo se večeras ovdje da bi ponizno i skrušeno duhovnim očima našeg srca i uma sagledli veličinu ličnosti i značaj djela Svetog Save za naš narod, našu crkvu, kako u prošlosti, tako i u sadašosti sa vizonarskim predosjećajem o njegovoj ključnoj ulozi u našoj budućnosti", zaključio je episkop Jefrem.

Besjednici o Svetom Savi su bili jerej Dejan Popović i Vanja Obradović.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, akademici, narodni poslanici, prosvjetni radnici, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, te mnogobrojni građani Banjaluke.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica