Elektrotehnički fakultet u Banjaluci ne može proizvesti dovoljno inženjera za potrebe tržišta

A. J.
Elektrotehnički fakultet u Banjaluci ne može proizvesti dovoljno inženjera za potrebe tržišta

Banjaluka - Dodjelom priznanja i nagrada uspješnim studentima Elektrotehnički fakultet (ETF) u Banjaluci u petak je obilježio 53 godine postojanja.

Na svečanom prijemu diplome ETF-a dobilo je 45 inženjera, pet mastera i dvoje magistara.

Dekan fakulteta Branko Dokić izrazio je nezadovoljstvo zbog malog broja svršenih diplomaca jer je potražnja na tržištu rada duplo veća.

- Posla ima za minimalno 90, a mi promovišemo svega 45 inženjera. Ne možemo "proizvesti" kadra koliko je potrebno tržištu rada - rekao je Dokić.

On je istakao da će u narednom periodu zajedno sa Vladom RS razmotriti kako da privuku veći broj kvalitetnih srednjoškolaca na ETF, jer im je posao zagarantovan.

Prema njegovim riječima, veliki broj studenta poklekne već na prvoj godini studija zbog težine gradiva.

Među njima nije Svjetlana Kovačević, koja je sa prosjekom 9,29 proglašena za studenta generacije.

- ETF je težak fakultet, ali kada nešto voliš, onda istraješ i uspiješ. Planiram da upišem master studije, a tu su i neke ponude za posao - istakla je Kovačevićeva.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić naveo je da se studentima iz RS pruža prilika da praksu imaju u firmama u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, te predstavnici kompanije "m:tel", koji godinama sarađuju sa ovom ustanovom. "m:tel" je najbolje diplomce nagradio pametnim telefonima, a svake godine dodjeljuje i 25 stipendija studentima elektrotehnike u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana