Dva presretača na putevima od jeseni

Milijana Latinović
Dva presretača na putevima od jeseni

Banjaluka - Brza policijska vozila bez oznaka na jesen bi trebalo da “love” nesavjesne vozače na putevima širom Srpske, jer je u toku nabavka dva presretača.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS potvrdili su da je u toku nabavka uređaja za automatsko mjerenje brzine kretanja automobila koji se ugrađuju u neobilježena službena vozila.

- Namjena ove opreme je evidentiranje i sankcionisanje saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, kao i preventivno djelovanje na svijest vozača. Riječ je o automatskim uređajima, bez mogućnosti uticaja policijskih službenika na njihov rad - istakli su u MUP-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović je rekao da je tender otvoren do 9. jula, te da je vrijednost dva presretača bez PDV-a 160.000 maraka.

- Novac je obezbijeđen iz posebnog fonda u koji se uplaćuje jedan odsto od obaveznog osiguranja vozila u saobraćaju. Uz saglasnost Vlade RS raspisan je postupak javne nabavke - rekao je Radović i dodao da su mnogi već preuzeli tendersku dokumentaciju, te da očekuje da će uskoro stići i prve ponude. Radović je kazao da je obaveza agencije da nabavi dva uređaja, dok će vozila obezbijediti MUP Srpske.

- Osim što će mjeriti brzinu kretanja vozila, prepoznavaće registarske tablice vozila i tako utvrditi da li je registrovano, da li je prošlo kroz crveno svjetlo na semaforu i da li je bilo preticanja na punoj liniji - pojasnio je Radović i dodao da je ovo prvi put da Srpska nabavlja presretače. On smatra da će vozači, znajući da ih na drumovima “lovi” presretač, biti mnogo oprezniji.

- To vozilo neće biti uočljivo za druge učesnike u saobraćaju i vozači neće znati gdje se nalaze, pa će sigurno više poštovati saobraćajne propise - rekao je Radović.

Istakao je da je prema tenderskoj dokumentaciji rok isporuke 90 dana, te da će ako sve prođe kako treba, već u oktobru presretači krstariti drumovima.

Brzim policijskim vozilima bez oznaka, koji nesavjesne vozače zaustavljaju svijetlećim signalom “pratite nas”, mogu se pohvaliti tri kantona u FBiH, kao i zemlje u regionu. Hrvatska je prije nekoliko dana nabavila 20 presretača, a na putevima Srbije osim automobila patroliraju i motociklisti presretači.

Autoputevi

Milija Radović je rekao da je veoma teško kontrolisati brzinu na autoputevima.

- Koliko znam do sada takve kontrole nisu ni rađene, jer je na autoputu ograničenje 130 kilometara na čas. S obzirom na to da Srpska svakim danom dobija nove kilometre autoputa, vjerujem da će presretači posebno biti korišćeni na tim dionicama - dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana