Do diplome uz pomoć kredita

Željka Kokot
Do diplome uz pomoć kredita

Banjaluka - Veliki broj porodica nema dovoljno novca za školovanje djece pa su primorani da posežu za studentskim kreditima, a zbog velike potražnje za njima banke ih nude kao poseban proizvod.

Teška ekonomska situacija i znatni troškovi studiranja primorali su studente i njihove porodice na zaduživanje. Školarina, smještaj, hrana, troškovi prevoza, kupovina knjiga samo su dio troškova koji predstavljaju veliki pritisak za studente i njihove roditelje.

U Novoj banci kažu da se iznos ovih kredita kreće do 5.000 maraka za studente na osnovnom studiju i nezaposlene postdiplomce do 10.000 za zaposlene postdiplomce.

- Kamatna stopa za kratkoročne kredite sa rokom otplate do 12 mjeseci je 4,4 odsto, sa rokom od 13 do 24 mjeseca šest odsto, a od 25 do 60 mjeseci je sedam odsto. Da bi dobili kredit u Novoj banci, studenti ne moraju imati redovna primanja, ali im je neophodan jedan žirant - rekla je stručni saradnik za komunikacije Nove banke Dragana Tatić i dodala da studentima ne odobravaju otplatu uz grejs period.

U NLB Razvojnoj banci ističu da je iznos kredita određen visinom troškova školarine. Maksimalan iznos je 3.000 maraka na period od 12 mjeseci uz kamatnu stopu od 6,4 odsto godišnje.

- Veoma je važno da klijent vraća kredit redovno kako bi eventualno mogao i naredne godine koristiti isti ili sličan iznos kredita. U skladu s tim grejs period ne bi imao smisla jer odgađa otplatu kredita, klijentu povećava ratu i dovodi ga u otežavajući položaj, što nije dobro ni za klijenta ni za banku - kažu u NLB Razvojnoj banci.

Unija studenata RS potpisala je ugovor sa Novom bankom o kreditiranju studenata po još povoljnijim uslovima, a zajmovi bi uskoro trebalo da im budu dostupni.

- Svi studenti će moći dobiti karticu Nove banke na kojoj će se nalaziti određeni iznos novca u obliku kredita sa najnižom kamatnom stopom. Studenti neće moći podići novac sa tog računa, ali će moći namjenski platiti školarinu, troškove diplomskog rada, apsolventsku ekskurziju i druge troškove studiranja - rekao je potpredsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica.

Dodaje da su studentski krediti uz grejs period idealno rješenje, ali da nisu naišli na razumijevanje banaka zbog aktuelnog problema u vezi sa zapošljavanjem mladih.

Region

Banke u Srbiji i Hrvatskoj nude studentima još povoljnije uslove kreditiranja, a jedna od glavnih prednosti je mogućnost otplate uz grejs period od nekoliko godina. Takav kredit uvećava se za interkalarnu kamatu obračunatu na grejs period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana