До дипломе уз помоћ кредита

Жељка Кокот
До дипломе уз помоћ кредита

Бањалука - Велики број породица нема довољно новца за школовање дјеце па су приморани да посежу за студентским кредитима, а због велике потражње за њима банке их нуде као посебан производ.

Тешка економска ситуација и знатни трошкови студирања приморали су студенте и њихове породице на задуживање. Школарина, смјештај, храна, трошкови превоза, куповина књига само су дио трошкова који представљају велики притисак за студенте и њихове родитеље.

У Новој банци кажу да се износ ових кредита креће до 5.000 марака за студенте на основном студију и незапослене постдипломце до 10.000 за запослене постдипломце.

- Каматна стопа за краткорочне кредите са роком отплате до 12 мјесеци је 4,4 одсто, са роком од 13 до 24 мјесеца шест одсто, а од 25 до 60 мјесеци је седам одсто. Да би добили кредит у Новој банци, студенти не морају имати редовна примања, али им је неопходан један жирант - рекла је стручни сарадник за комуникације Нове банке Драгана Татић и додала да студентима не одобравају отплату уз грејс период.

У НЛБ Развојној банци истичу да је износ кредита одређен висином трошкова школарине. Максималан износ је 3.000 марака на период од 12 мјесеци уз каматну стопу од 6,4 одсто годишње.

- Веома је важно да клијент враћа кредит редовно како би евентуално могао и наредне године користити исти или сличан износ кредита. У складу с тим грејс период не би имао смисла јер одгађа отплату кредита, клијенту повећава рату и доводи га у отежавајући положај, што није добро ни за клијента ни за банку - кажу у НЛБ Развојној банци.

Унија студената РС потписала је уговор са Новом банком о кредитирању студената по још повољнијим условима, а зајмови би ускоро требало да им буду доступни.

- Сви студенти ће моћи добити картицу Нове банке на којој ће се налазити одређени износ новца у облику кредита са најнижом каматном стопом. Студенти неће моћи подићи новац са тог рачуна, али ће моћи намјенски платити школарину, трошкове дипломског рада, апсолвентску екскурзију и друге трошкове студирања - рекао је потпредсједник Уније студената РС Предраг Говедарица.

Додаје да су студентски кредити уз грејс период идеално рјешење, али да нису наишли на разумијевање банака због актуелног проблема у вези са запошљавањем младих.

Регион

Банке у Србији и Хрватској нуде студентима још повољније услове кредитирања, а једна од главних предности је могућност отплате уз грејс период од неколико година. Такав кредит увећава се за интеркаларну камату обрачунату на грејс период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана