Ђаке привлаче бијели мантили

Драгана Келеч
Ђаке привлаче бијели мантили

Бањалука - Дилема коју школу уписати мучи већину свршених основаца у Српској, који су као и претходних година највише заинтересовани за медицинске школе и гимназије.

За одлуку им цури вријеме, а преломити морају до краја овог мјесеца када би требало да буде расписан конкурс за упис. Да је остало мало времена потврђују и информације из Министарства просвјете и културе РС у којем кажу да ће конкурс за упис у средње школе бити расписан до 31. маја. Њиме ће бити прецизирано када ће бити јунски и јулски уписни рок.

Ђаци и њихови родитељи већ се увелико распитују у школама за услове уписа и број слободних мјеста. Директор Медицинске школе у Бањалуци Владимир Јагодић каже да у идућој школској години планирају да упишу осам одјељења са по 28 ученика.

- Имаћемо пет одјељења општег смјера и по једно фармацеутског, лабораторијско-санитарног и акушерско-гинеколошког смјера - истакао је Јагодић.

Интересовање за упис у медицинске школе, каже Јагодић, сваке године је све веће.

- Већ добијамо много телефонских позива, али и родитељи све чешће долазе да би се распитали када је упис, какви су критеријуми и које смјерове ћемо имати - истакао је Јагодић.

Директор бањалучке Гимназије Зоран Пејашиновић рекао је да у идућу школску годину планирају да упишу 11 одјељења са по 26 ученика.

- Велика је заинтересованост за упис у гимназије и очекујемо као и сваке године много кандидата - каже Пејашиновић.

У средњим школама у Српској у идућој школској години планиран је упис 11.712 ученика, а свршени основци имаће шансу да упишу ново занимање агро-туристички техничар на којем је инсистирала привреда. У министарству су истакли да је агро-туристички техничар занимање четвртог степена у струци пољопривреда и прерада хране и да је у плану да буде уписано одјељење у Пољопривредно-прехрамбеној школи у Приједору.

Њемачки језик

Владимир Јагодић каже да је посљедњих година у порасту број ученика медицинске школе, који желе да изучавају њемачки језик.

- Њемачки као страни језик постао је веома популаран и у другим медицинским школама - истакао је Јагодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана