Đacima smeta strogoća, nastavnicima direktori

Danijela Stokanić
Đacima smeta strogoća, nastavnicima direktori

Banjaluka - Zaključna ocjena, sniženo vladanje, izricanje disciplinskih mjera učenicima, prestrogi nastavnici, sporni rukovodioci, samo su neke od žalbi zbog kojih prosvjetna inspekcija gotovo svakodnevno posjećuje škole širom Srpske.

Prosvjetnim radnicima jedno od najspornijih pitanja je izbor direktora škole, dok se đaci, najčešće putem roditelja, žale na nastavnike i težinu gradiva. Osnovci uglavnom imaju primjedbe na popravni ispit, odnosno na težinu zadataka, dok srednjoškolcima smeta "neprilično" ponašanje nastavnika. Neki smatraju da su oštećeni ocjenom, a nije mali broj ni onih koji su nezadovoljni ophođenjem profesora prema njima. Ima učenika koji tvrde da ih profesor vrijeđa, a prema riječima prosvjetara, ni oni njima ne ostaju dužni. Prema podacima Republičke prosvjetne inspekcije, koja je ove godine u školama obavila 246 vanrednih kontrola, 62 žalbe su bile opravdane.

- Često pristižu i žalbe zbog sprovođenja konkursne procedure za zapošljavanje nastavnog osoblja, kao i primjedbe na utvrđivanje tehnološkog viška, a neizostavni su i zahtjevi za provjere zakonitosti sticanja diploma - kazali su u Inspektoratu.

Nepravilnosti koje su inspektori najčešće utvrdili u školama odnose se na procedure i kriterijume za popunu upražnjenih radnih mjesta, formiranje i rad školskog odbora, sprovođenje procedura određivanje tehnološkog viška, propuste u rukovođenju, te neažurno vođenje evidencije.

U 2016. godini, prema njihovim podacima, u osnovnim i srednjim školama obavljene su 472 vanredne kontrole, od kojih je u 36 odsto utvrđeno da su žalbe bile opravdane.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj istakla je da se u posljednje vrijeme najveći dio odgovornosti, kad su u pitanju rezultati učenika i njihovo ponašanje, prebacuje na prosvjetare.

- Svjesni smo svog položaja u društvu i ne očekujemo da se preko noći nešto promijeni. Nažalost, bukvalno su vaspitno-disciplinske mjere i ocjene ostale jedino gdje mi možemo da ostanemo pri svom stavu - kazala je Soviljeva.

Dodala je da vrlo često roditelji smatraju da je, ukoliko učenik nema ocjenu koja mu odgovara, u pitanju neka lična osveta ili animozitet prema đaku. Kao primjer, Soviljeva je navela djevojčicu koja je gubila godinu zbog pet negativnih ocjena.

- Njeni roditelji su doveli inspekciju, tražeći da djevojčica sa pet negativnih ocjena polaže razredni ispit, koji može da se polaže samo ako je neki učenik opravdano duži vremenski period bio odsutan - ispričala je Soviljeva.

Zbog smanjenog vladanja učeniku ili loše ocjene prosvjetna inspekcija često zalazi u osnovne škole na području bijeljinske regije. Predsjednik Aktiva direktora bijeljinskih škola Milica Perković istakla je da se roditelji stalno žale, a najčešće zbog smanjenog vladanja, ali i loših ocjena.

- Roditelji većine učenika na informacije uopšte ne dolaze, u školu dođu samo na kraju godine i tako nezadovoljni rezultatima svoje djece žale se inspekciji - kazala je ona.

S druge strane, roditelji kažu da je veoma teško dokazati krivicu prosvjetara, ali će za dobrobit svoje djece i dalje nastaviti da ukazuju na propuste u radu određenih nastavnika.

Učenici tukli profesore

Prema riječima direktora, sve je više učenika koji nasrću na profesore. Tako je nedavno učenik višeg razreda srednje škole došao  do profesorovog stola i prijetio da će ga udariti pesnicom.

Bilo je i slučajeva kada je srednjoškolac nokautirao profesora. Jednog profesora na području Hercegovine učenik je vidio kako šeta gradom, pa mu je pritrčao i udario ga bejzbol palicom po glavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana