Đacima sa smetnjama u razvoju pomažu 192 asistenta

D. S.
Đacima sa smetnjama u razvoju pomažu 192 asistenta

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS u školskoj 2017/2018. godini odobrilo je angažovanje 192 asistenta za učenike sa smetnjama u razvoju, što je za 54 više nego lani, kada je za te namjene bilo izdvojeno 504.250 maraka.

Kako su objasnili u Ministarstvu, u ovoj školskoj godini asistenti su prioritetno odobravani za učenike sa autizmom, đake sa tjelesnim oštećenjem, koji pohađaju nastavu u redovnim školama, te učenike sa višestrukim smetnjama.

- Biće razmatrani i zahtjevi za asistente za učenike sa drugim smetnjama u razvoju, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu - kazali su u Ministarstvu.

Asistenti služe, istakli su, kao tehnička podrška učenicima i angažovani su u periodu dok traje nastava, na pola radnog vremena, a plaćeni su po koeficijentu za srednju stručnu spremu.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju uputili su pismo Ministarstvu, ali i u nekoliko drugih institucija RS, u kojem su naveli da godinama svoje mališane vode u školu početkom septembra sa zebnjom i neizvjesnošću, jer, kako kažu, ne znaju da li je Ministarstvo odobrilo angažovanje asistenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana