Dekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu u dvije kolone o sudbini rektora

Danijela Stokanić, Milijana Latinović
Dekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu u dvije kolone o sudbini rektora

Banjaluka - Deset dekana fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te Studentski parlament ove javne visokoškolske ustanove zatražili su u petak ostavku rektora Radoslava Grujića, kojoj se oštro usprotivilo sedam dekana Univerziteta, prorektori za nastavu i predsjednik Upravnog odbora.

Zahtjev za smjenu Grujića, koju su zatražili dekani Akademije likovnih umjetnosti, Medicinskog, Poljoprivrednog, Ekonomskog, Pedagoškog, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, Muzičke akademije, kao i Bogoslovskog i Filozofskog fakulteta, te dekan brčanskog Ekonomskog fakulteta i predsjednik Studentskog parlamenta iznesen je u petak na sjednici Proširenog kolegijuma Univerziteta.

Oni su naveli da će, ukoliko Grujić ne podnese ostavku, od članova Senata zatražiti da hitno pokrenu proceduru njegovog razrješenja.

- Nakon dugotrajnog odsustva adekvatne komunikacije između rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslava Grujića i većine dekana fakulteta i akademija, ignorisanja potreba i otvorene opstrukcije pojedinih fakulteta, ometanja razvoja i nanošenja štete ugledu Univerziteta, te zbog neslaganja sa očigledno nestručnim i nesavjesnim načinom njegovog rukovođenja i donošenja odluka, a sve s ciljem hitnog rješavanja nagomilanih problema, saopštavamo da rektor Grujić nema više podršku većine dekana fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu - saopšteno je iz Studentskog parlamenta.

Iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu saopšteno je da se ne slažu sa postupkom kolega i predstavnikom studenata koji su postavili ultimatum rektoru.

- Postavljanje ultimatuma i demonstrativno izbjegavanje rasprave sa drugim kolegama i slušanje argumenata onih koji misle drugačije nije metod koji bi trebalo da krasi ustanovu najvišeg obrazovanja. Trebalo bi da sve bude drugačije. A nije. Na sastanku, a i prije njega nisu izneseni nikakvi, ne samo ozbiljni već bukvalno nikakvi razlozi za postavljeni ultimatum koji nije samo ultimatum rektoru, već i svima onima na univerzitetu koji misle drugačije - navodi se u saopštenju Univerziteta koje je potpisalo sedam dekana te prorektori za nastavu i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta.

Dodaju da Univerzitet nije mjesto za ultimativnost, nesaradnju, progone, smjene i da postoje jasna opšta i pojedinačna pravila o radu ustanove kojih su dužni da se pridržavaju.

- Ta pravila zahtijevaju da se radi u skladu sa njima, a zabranjuje pravnu revoluciju koju bi kolege željele da izvedu. O razlozima ultimatuma deset dekana ne možemo da se izjasnimo jer ih nismo ni čuli. Čuli smo samo jednu opštu konstataciju o navodno katastrofalnom stanju na Univerzitetu koja nije potkrijepljena činjenicama - navedeno je u saopštenju.

Rektor Grujić u krakom telefonskom razgovoru je rekao da je njegovu smjenu zatražila grupa ljudi koji po svaku cijenu žele da postanu članovi Upravnog odbora Univerziteta, ne poštujući, kako kaže, propise i zakone, kao ni odluke viših pravosudnih organa.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Branko Blanuša kaže da će stav o ovom pitanju zauzeti kada bude čuo obje strane i razloge za ovakvu inicijativu.

- Evidentno je da problemi postoje, ali smatram da se rješenje trebalo tražiti na organima Univerziteta, a ne ovako otvoreno. Očigledno su razlozi ozbiljni, ali sada vam ne mogu reći kojoj strani ću se prikloniti - rekao je Blanuša.

Milišić

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Milišić rekao je da će iduće sedmice organizovati konferenciju na kojoj će saopštiti sve detalje zahtjeva za smjenu rektora.

- Narušen je odnos između dekana i rektora i kao što vidite velika većina je nezadovoljna radom pojedinih članova rukovodstva univerziteta, tako da je to rezultiralo traženjem ostavke rektora - rekao je Milišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana