Bolja zaštita od poplava u slivu Drine

Anita Janković-Rečević
Bolja zaštita od poplava u slivu Drine

Banjaluka - Prognoza vremenskih prilika i opasnosti od poplava u slivu rijeke Drine uskoro će biti mnogo preciznija zahvaljujući novoj opremi koju je nabavio Republički hidrometeorološki zavod.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je s ciljem unapređenja hidrološkog i meteorološkog monitoringa u slivu Drine nabavljena 21 automatska stanica i to deset hidroloških, četiri meteorološke i sedam padavinskih. Vrijednost opreme, koja je nabavljena u tri lota, je 214.300 evra.

- Infrastrukturni radovi neophodni za postavljanje mjernih stanica uskoro će biti završeni, a njihovo puštanje u rad znatno će unaprijediti monitoring meteoroloških i hidroloških parametara u slivu Drine - rekli su u resornom ministarstvu. Dodali su da je predviđena i nabavka žičare za mjerenje velikih voda na Drini nizvodno od Zvornika, te oprema i softver za bazu podataka.

- Predviđeno je da “Vode Srpske” dobiju licencu za pristup bazi, koja bi bila u Hidrometeorološkom zavodu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ističu da je u toku tenderska procedura za žičaru i softverske alate.

Navode da su nabavljene i vodomjerne letve, kao i ultrazvučni uređaj za mjerenje protoka, uz pomoć kojeg su u petak izvršena prva testna mjerenja rijeke Vrbanje.         

Direktor Hidrometeorološkog zavoda RS Tomislav Šajić kaže da se hidrološki monitornig na Drni uspostavlja prvi put, te da će sa stanovišta hidrologije i prognoziranja poplava njegov efekat biti višestruk.

- Kada postavimo opremu hidrološki monitornig na Drini biće daleko kvalitetniji i precizniji. Sva oprema je automatska, od renomiranih proizvođača i posljednje je slovo tehnike. Sada smo odlično opremljeni hidrološkom opremom i u narednim godinama zasigurno ćemo nabavljati dodatne uređaje - rekao je Šajić. Istakao je da je održavanje nove opreme veoma skupo, te da će u saradnji sa Vladom RS i resornim ministarstvom naći novac za te namjene.

- Od 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava, Vlada Srpske je prepoznala značaj ulaganja u infrastrukturu i opremu za naš zavod i čini maksimalne napore da dodatno ojača te segmente - rekao je Šajić.

Rijeka Bosna

Tomislav Šajić kaže da su u okviru hidrološkog monitoringa raspisali i tender za izvođenje građevinskih radova na rijeci Bosni.

- Radićemo i monitoring za Bosnu i očekujemo da ti radovi budu završeni u narednih mjesec da bismo mogli nabaviti opremu. Za Bosnu ćemo dobiti i mjerne uređaje, te jedan džip i čamac - rekao je Šajić.

Lokacije na kojima će nabavljena oprema biti postavljena Hidrološke stanice

- Šepak - Drina radar

- Rudo - Lim radar

- Ustiprača - Prača

- Oplazići - Bistrica

- Tjentište - Sutjeska

- Foča - Ćehotina radar

- Lipa - Rzav

- Šekovići - Drinjača

- Ugljevik - Janja

- Bastasi - Drina

Meteorološke stanice

- Bijeljina

- Višegrad

- Rudo

- Srebrenica

Padavinske stanice

- Tjentište

- Čajniče

- Rogatica

- Vlasenica

- Bastasi

- Zvornik

- Milići

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana