Uništavanje komaraca, neophodna zaštita pčela

V. P.
Uništavanje komaraca, neophodna zaštita pčela

Banjaluka - Uništavanje komaraca na području grada biće rađeno danas od 20 do 23 časa i sutra od 4.30 do 6.30 časova, a posebno se upozoravaju pčelari da u tom vremenu zaštite pčele i košnice, saopšteno je iz preduzeća "Eko-bel".

- Jedan od načina zaštite je natkrivanje pčelinjih društava kartonom ili nekim drugim priručnim sredstvima - objasnili su u "Eko-belu".

Najavili su da će zaprašivanjem tretirati odrasle forme komaraca, kao i larve.

- Planirali smo dezinsekciju u ovom periodu na osnovu brojnosti larvi komaraca i zato što se očekuje nagli porast temperatura koje pogoduje razvoju komaraca - kazali su u "Eko-belu".

Napomenuli su da su osim praćenja brojnosti ovih insekata u prethodnom periodu uništavane i larve komaraca na poznatim staništima.

- U pitanju su priobalna područja rijeka, ušća, građevinski iskopi i slične površine gdje dolazi do zadržavanja vode. Tokom 2017. godine nije primijećena pojava novih staništa larvi komaraca - rekli su u "Eko-belu".

Objasnili su da praćenja traje od aprila do kraja avgusta.

- Za potrebe larvicidnih tretmana biraju se preparati koji su neškodljivi po vodenu životnu sredinu. Kod zaprašivanja odraslih komaraca koriste se preparati neškodljivi po korisne insekte, životinje i ljude - naveli su u "Eko-belu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana