Mladost oduševila publiku u Italiji

D. S.
Mladost oduševila publiku u Italiji

Banjaluka - Kulturno-umjetničko društvo "Mladost" Zalužani nastupio je na Međunarodnom festivalu folklora, od 1. do 10. avgusta, u nekoliko italijanskih gradova gdje se predstavilo srpskim igrama i običajima.

Na festivalu, pored KUD-a "Mladost", učestvovali su i ansambli iz Kine, Kolumbije, Egipta, Južne Afrike, Rumunije, Ukrajine, Argentine i Meksika.

- Na festivalu smo se predstavili sa krajiškim igrama iz okoline Banjaluke, zatim igre sa Zmijanja, glamočko gluvo kolo, kolsko kolo, šopsko oro i ozrenske igre - rekao je direktor KUD-a Marinko Dobraš.

Dodao je da je, pored folklornog dijela, orkestar u svom programu interpretirao melodije Bojerka, Nizamski rastanak, Kolo rumenka, Svilen konac, užičko kolo i kolo Pašona.

- Ovo je bila prilika i za promociju nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg naroda u kom smo svim učesnicima festivala poklonili izvezene motive zmijanjske pokrstice - istakao je Dobraš.

Naglasio je da su u toku festivala imali šest nastupa, a pored toga, posjetili su i drevni grad Pompeje i grad Veronu.

- U nedjelju, 23. avgusta, dječiji ansambl KUD-a "Mladost" odlazi na međunarodni festival dječijeg folklora u rumunski grad Jaši. Pored folklora, na ovom festivalu ćemo promovisati našu zmijanjsku pokrsticu - najavio je Dobraš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana