Delinkventi kršili zakon u 184 slučaja

J. P.
Delinkventi kršili zakon u 184 slučaja

Banjaluka - Na području grada evidentirana su 104 maloljetna prestupnika koji su počinili 184 prekršaja. U odnosu na ukupan broj maloljetničke populacije, broj prestupnika u gradu nije veliki.

To su rezultati istraživanja Centra za socijalni rad koje je rađeno u periodu od 1. januara 2014. do 27. avgusta 2015. godine. Skupština grada usvojila je nedavno akcioni plan prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera za period od 2015. do 2017. godine.

- Plan predstavlja prvu fazu realizacije projekta "Pravda za svako dijete" koji je pokrenuo UNICEF. Osnovni ciljevi jesu jačanje sistema prevencije maloljetničkog prestupništva, kao i stvaranje uslova za primjenu alternativnih mjera pri postupanju sa djecom koja su u sukobu sa zakonom. Na taj način bi se ta djeca rehabilitovala i reintegrisala u društvo - kazali su u Gradskoj upravi.

Od 2011. godine u gradu djeluje dnevni centar za maloljetnike.

- Brojnim i raznovrsnim aktivnostima nastoji se obogatiti kvalitet života maloljetnika, da im se pruži adekvatna briga, podrška i pomoć s ciljem rješavanja problema koje imaju. Najvažnija polja djelovanja dnevnog centra su prevencija kriminalnih aktivnosti, podržavanje usluga za život u zajednici te sprečavanje ponovnog vršenja krivičnih djela - zaključili su u Gradskoj upravi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana