Zajedničkim snagama za čistiji i ljepšu Banjaluka

Jasmina Perišić
Zajedničkim snagama za čistiji i ljepšu Banjaluka

Banjaluka - Sadnjom lipe u dvorištu Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" gradonačelnik Igor Radojičić juče je ozvaničio početak proljećne akcije čišćenja i uređenja grada, koja će trajati do 17. aprila.

- Pozivamo sve građane da se priključe ovoj akciji, jer će grad biti lijep i uredan onoliko koliko svi tome doprinesemo - poručio je Radojičić u dvorištu ove škole.

Napomenuo je da su lipa i kesten zaštitni znak Banjaluke, te da će nastojati da drvoredi budu što bogatiji ovim sadnicama.

- Nedavno smo zasadili jedan novi drvored na Banjalučkom polju, kao i jedan kod boračkih zgrada u naselju Ada. Takođe se rekonstruiše i asfaltira Vilsonova ulica, a u Šargovcu je započela rekonstrukcija glavne saobraćajnice i pojedinih ogranaka. To je sve dio aktivnosti uređenja - istakao je Radojičić.

Direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Đorđa Grajić rekla je da je raduje što su čelnici grada iz dvorišta ove škole započeli akciju uređenja.

- Mogu da poručim u ime svih đaka da ćemo se truditi da njegujemo svoje dvorište, ali i okolinu, kako bi nam sredina bila što ljepša - kazala je Grajićeva.

Član ekološke sekcije OŠ "Petar Petrović Njegoš" i učenik osmog razreda Miloš Đerman rekao je da se ova sekcija trudi da tokom cijele godine održava školsko dvorište.

- Učimo da prirodu treba čuvati. Naše dvorište rado održavamo jer nam je bitno da se prilikom organizacije ovako lijepog događaja predstavimo u što boljem svjetlu - rekao je Đerman.

Cilj proljećne akcije čišćenja i uređenja je prikupljanje što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka i drugih nečistoća koje ugrožavaju životnu sredinu. Širom grada su postavljeni veliki kontejneri od pet kubika u koje građani mogu odložiti otpad, a o njihovim lokacijama mogu se informisati u mjesnim zajednicama.

Ekipe "Čistoće" su tokom vikenda uklonile divlju deponiju iz ulice Prvog krajiškog proleterskog bataljona u naselju Česma, nakon što su nesavjesni građani pobacali velike količine građevinskog šuta u odvodni kanal.

U okviru proljećne obnove zelenila zasađeno je 130 novih sadnica.

Uvođenje reda

Govoreći o aktivnostima čiji je cilj sankcionisanje nelegalnih radnji, Radojičić je istakao da se mora napraviti red u određenim oblastima.

- Jedna od njih se odnosi i na kablovske operatere. Na jednom od narednih skupštinskih zasjedanja naći se i odluke koje se tiču pitanja kao što su prekopi i dozvole, pa možda i naplata naknade - istakao je Radojičić. Dodao je da će se u sklopu izgradnje nove toplane i osnivanja novog privrednog društva razmatrati  i pravilnik o tarifiranju koji bi pri obračunu cijene grijanja podrazumijevao fiksni i varijabilni dio.

- U razgovorima smo sa Vladom RS i očekujemo promjenu Zakona o komunalnim djelatnostima - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana