Vrbas i svetinje privlače turiste

Sanja Amidžić
Vrbas i svetinje privlače turiste

Banjaluka - Grad je u toku 2013. posjetilo oko 65.000 turista, što je za 3,1 odsto više nego prethodne godine.

Prema podacima Turističke organizacije grada (TOBL), grad je posjetilo 33.410 stranih turista ili 51,6 odsto ukupnog broja, a domaćih je bilo 31.357 ili 48,4 odsto. Dodaju da se u gradsku kasu u toku prošle godine od boravišne takse slilo 168.000 maraka.

- Najviše turista došlo je iz Srbije, a slijede Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Italija i Austrija - kažu u TOBL-u.

Dodaju da su na osnovu sprovedenih anketa utvrdili da turiste najviše interesuje rafting na Vrbasu, zatim obilasci užeg centra grada, tvrđave Kastel i vjerskih objekata, te seoski turizam.

Novka Milić iz Slovenije, koju smo zatekli u manastiru Svetog Ilije u Krupi na Vrbasu, rekla je da često dolazi u Banjaluku zbog prirodnih ljepota, ali i čari seoskog turizma.

- Kada dođem iz Ljubljane, koristim svaku priliku da obiđem što više mjesta kao što je Krupa. To je mali raj na zemlji - kazala je Milićeva.

Govoreći o planovima za ovu godinu u TOBL-u kažu da očekuju veću posjetu jer će grad biti domaćin velikih sportskih manifestacija. Kako kažu, to su Evropsko prvenstvo u raftingu, Evropsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu i Svjetsko padobransko prvenstvo.

- U skladu sa tim očekujemo i uspješniju ovu godinu, čime će se trend rasta turističkog prometa nastaviti, a broj dolazaka i noćenja ostvariti nove rekorde - kazali su iz ove organizacije i dodali da je zbog toga povećan i broj raspoloživih soba i ležajeva kako bi se turisti mogli smjestiti.

Rast

Turizam je jedna od rijetkih privrednih grana koja pored ekonomske krize bilježi stalni rast.

- To bi trebalo da podstakne državne, entitetske i lokalne vlade, kao i investitore da više ulažu u turističku privredu - kazali su u TOBL-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana