U rezervoarima banjalučke Toplane 250 tona mazuta

Vesna Popović
U rezervoarima banjalučke Toplane 250 tona mazuta

Banjaluka - U gradsku "Toplanu" juče je stiglo deset cisterni koje su isporučile 250 tona mazuta. Radi se o prvim količinama ovog energenta potrebnih za predstojeću grijnu sezonu.

Potvrdio je to direktor Mićo Milovanović i dodao da je teško procijeniti koliko će biti potrebno mazuta za ovu grijnu sezonu.

- Potrošnja mazuta zavisiće od spoljnih temperatura, tako da ćemo ovaj energent nabavljati po potrebi cijele zime. Već narednih dana mazut će stizati u kontinuitetu. Osim toga, nabavili smo i dovoljno drvne sječke za rad mini-kotlovnica na Kočićevom vijencu i Starčevici - rekli su u "Toplani".

Naglasio je da je "Toplana" uložila maksimalan napor u redovan godišnji remont opreme, instalacija i distributivne mreže. Po svemu što je urađeno, kako kaže, garantuje da predstojeću sezonu dočekuju spremnije nego ikad prije.

- Sanirali smo 334 kilometra cjevovoda, zamijenili smo dva eko-paketa koji su glavni elementi svakog kotla, što će svakako doprinijeti kvalitetnijoj proizvodnji toplotne energije - naveo je Milovanović.

Dodao je da je zamijenjeno 1.000 metara starih i dotrajalih cijevi.

- Pored toga, otkriveno je i popravljeno 105 kvarova i kritičnih mjesta na distributivnoj mreži - kazao je Milovanović.

Podsjetio je da je u ponedjeljak počelo punjenje toplovodnog sistema vodom i da se za sada taj proces odvija bez problema.

Napomenuo je da zvanično grijna sezona počinje 15. oktobra.

- Ukoliko temperature vazduha tri dana zaredom budu ispod 12 stepeni Celzijusa, grijanje će početi i ranije, ali ne prije 1. oktobra. Do tog datuma imamo vremena da, ako se negdje ukaže potreba, intervenišemo na vrelovodu ili kućnim instalacijama - rekao je Milovanović.

"Toplani" je nedavno odobren kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 15 miliona evra. Tim novcem trebalo bi da bude urađena modernizacija cjelokupnog sistema i instalirani kotlovi na biomasu te refinansirane postojeće obaveze.

 Cijena nepromijenjena

Mićo Milovanović je rekao da cijena grijanja neće biti mijenjana.

- Povećanje cijene grijanja ne vidim kao rješenje za finansijske probleme preduzeća. Treba promijeniti energent da bismo došli do boljih poslovnih rezultata - naveo je Milovanović.

Stambeni potrošači će na mjesečnom nivou tokom cijele godine i dalje plaćati 1,65 KM po metru kvadratnom, a oni koji imaju ugrađen kalorimetar 133 KM po megavat-času. Poslovni će plaćati 199 KM po megavat-času.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana