Trula i osušena stabala u Banjaluci biće posječena

Vesna Popović
Trula i osušena stabala u Banjaluci biće posječena

Banjaluka - Analiza zdravstvenog stanja drveća u gradskim alejama i parkovima biće završena do kraja godine, i njome će biti utvrđene najkritičnije lokacije sa kojih će biti uklonjena trula ili osušena stabla.

Potvrdili su u  Gradskoj upravi i objasnili da će dokument čija je izrada u toku sadržavati i set preporuka koje će definisati koje aktivnosti na pojedinim drvoredima treba preduzeti.

Posljednju analizu zdravstvenog stanja i mjere sanacije stabala grad je uradio 2001. godine.

- U prethodnom periodu uklanjanje bolesnog drveća rađeno je na osnovu mišljenja gradske Komisije za procjenu potrebe za sječu stabala na javnim površinama - rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je tokom ove godine uklonjeno oko 150 stabala  najčešće suvih stabala četinara.

- Tom prilikom rađena je analiza a skidanjem i presijecanjem kore utvrđeno je da je uzrok sušenja stabala crv smrčin potkornjak. S obzirom na to da se radi o veoma ozbiljnom štetočini komisija je predložila sječu svih zaraženih stabala i praćenjem ostalog drveća koja se nalaze u blizini -  rekli su u Gradskoj upravi.

Analiza zdravstvenog stanja drveća se dugo očekuje jer je posljednjih godina česta pojava urušavanja trulih stabala i velikih ogranaka. Samo u 2016.  zabilježeno je nekoliko slučajeva  a  posljednji je bio 15. oktobra kada je vjetar, oborio  drvo u Aleji Svetog Save.  Tom prilikom, na sreću, niko nije povrijeđen. 

U ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u julu se trulo stablo lipe samo obrušilo na tlo. Privremeno je stvorilo prepreku na centralnoj gradskoj saobraćajnici.  Sličan slučaj zabilježen je krajem maja u parku "Mladen Stojanović" kada je drvo palo u blizini dječijeg igrališta. Na sreću ni tada nije bilo posljedica po ljude.

Tehnički direktor "Tamarisa", preduzeća koje je grad angažovao za održavanje gradskog zelenila, Slađana Bumbić-Damjanović je rekla da su radnici ovog preduzeća uklonili oko deset srušenih stabala i velikih ogranaka.

- U 70 odsto slučajeva se radilo o trulim i suvim stablima i ograncima. Ostala su "naoko" izgledala zdrava i nisu pokazivali znakove da ima je unutrašnjost trula a ipak su se srušila - kazala je Bumbić-Damjanović.

Smatra da će studija koju radi grad biti od velike pomoći u njihovom radu.

- To se pogotovo odnosi na te situacije u kojima je teško procijeniti kakvo je stanje unutrašnjosti pojedinog drveća -  dodala je Bumbić-Damjanović.

Sadnice

U gradu je u toku orezivanje zelenila i sadnja novih stabala. Tako je u Rosuljama zasađeno deset a na parkingu kod Zavoda "Dr Miroslav Zotović", 62 listopadna i 13 crnogoričnih stabala. Jesenja sadnja biće nastavljena i u drugim dijelovima grada a kako su najavili u Gradskoj upravi trajaće do kraja godine u zavisnosti od vremenskih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana