Sloga obnavlja spaljeno potkrovlje porodici Milivoja Lolića u Jošikovoj Vodi

Nevena Bunić
Sloga obnavlja spaljeno potkrovlje porodici Milivoja Lolića u Jošikovoj Vodi

Banjaluka - Vođeni narodnom poslovicom: "Pogledaj u sunce pa u komšiju" stanovnici Jošikove Vode pritekli su u pomoć Milivoju Loliću i za samo tri dana u velikoj mjeri sanirali potkrovlje njegove kuće, koju je u utorak, 7. februara, zahvatio požar.

Odmah poslije intervencije vatrogasaca vrijedne komšije, njih tridesetak, donijele su lopate, dovezle traktore sa prikolicama i očistile sve što je ostalo na zgarištu. Potom su prionuli na posao. Sami su nabavili građevinski materijal i započeli poslove, da bi Lolići ponovo imali krov nad glavom.

- Ne znam šta bih da nije njih. Sve što imam od novca dao sam za obnovu, ali to nije ni približno dovoljno. Nezaposlen sam i obnova kuće bila bi mi veliki finansijski izdatak. Komšije su donirale više od polovine materijala za krovnu konstrukciju, a sakupili su novac i za ostatak. Tu su i moji prijatelji i rodbina, koji su takođe pomogli - priča vlasnik izgorjelog dijela kuće Milivoje Lolić, kojeg smo u petak zatekli kako sa jod dvadesetak komšija vrijedno radi.

Milivoje živi sa ženom, dvoje djece i majkom. Priča da je obolio u ratu i da niko u porodici nije zaposlen.

- Živimo od poljoprivrede. Kuća nam je jedina imovina i dobro je da nije izgorjela potpuno. Kada je planulo u potkrovlju, svi članovi porodice su izašli, a ja sam uspio da pokupim važniju dokumentaciju. Ono što je bilo na spratu je izgorjelo, kao i krov u potpunosti. U prizemlju je dosta toga uništeno od vode kojom je gašen požar pa ne možemo tu da stanujemo. Trenutno smo u kući pokojnog brata, koja se nalazi nedaleko odavde. Nadam se da ćemo se brzo vratiti u našu kuću i da će se zidovi brzo isušiti, pošto je krov skoro do kraja saniran. Nemam riječi kojima bih zahvalio mojim komšijama i dobrim ljudima - rekao je Lolić.

Jedan od komšija, koji je vrijedno radio na krovu Jelenko Stanivuković, kaže da među stanovnicima Jošikove Vode vlada sloga.

- Uvijek se udružimo i voljni smo da pomognemo jedni drugima kada se neko nađe u nevolji. Milivoje je dobar čovjek, kao i cijela njegova porodica. Njegov pokojni otac je bio tesar i svima je pomagao kada je trebalo, često je i radio besplatno građevinske poslove, pa je prirodno da smo svi željeli da pomognemo. Krov je skoro završen, a nadam se da ćemo narednih dana našom slogom i ljubavlju obnoviti sve. Uradićemo sve što budemo mogli - kazao je Stanivuković.

Požar

Milivoje Lolić ističe da je vatra planula kod glavnog električnog voda.

- Požar se brzo proširio i zahvatio potkrovlje i krovnu konstrukciju. Toga dana je često nestajalo struje pa sumnjam da su instalacije uzrokovale požar - rekao je Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana