Šetališta i trotoari trkačke staze

V. Popović, S. Amidžić
Šetališta i trotoari trkačke staze

Banjaluka - Prolazak kroz Gospodsku ulicu, preko trotoara i šetališta predstavlja rizik zbog biciklista koji nesmotreno jure i ne obraćaju pažnju na pješake.

Lijepo vrijeme, ljetni raspust ili sezona godišnjih odmora tjeraju građane svih generacija da slobodno vrijeme provedu u šetnji, ali kako su rekli, to je veoma često nemoguće.

Cvijeta Miljić kaže da nema ništa protiv biciklista, ali da jednostavno nemaju obzira prema pješacima.

- Brinem se za bezbjednost svoje djece. Često predveče izađemo u šetnju i najviše vremena provedemo osvrćući se da vidimo da li nam se približava biciklista - rekla je Miljićeva.

Iako, kako kaže, bicikl nije automobil, voze ga velikom brzinom.

- Kada bi u nekoga udarili, moglo bi doći do ozbiljnih povreda, ne samo za pješaka već i biciklistu - dodala je Miljićeva.

Dragana Savić je rekla da se uglavnom kreću u grupicama od dvoje ili troje i da su u većini slučajeva u pitanju osnovci ili srednjoškolci.

- Nekada imam utisak da se takmiče ko će brže projuriti  kroz masu ljudi - dodala je Savićeva.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka (CJB) poručuju da biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje ima najmanje 12 godina.

- Vozač bicikla dužan je da se kreće što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, onda po toj traci. Ako na putu postoji posebno uređena biciklistička staza, vozači bicikla moraju da se kreću desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja - objasnili su u CJB-u.

Naglasili su da je za bicikliste koji se ne pridržavaju ovih zakonskih odredaba propisana novčana kazna od 40 KM.

- U toku ove godine policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka su u gradu zbog ovakvih prekršaja ukupno izdali četiri prekršajna naloga - naveli su u CJB-u.

Specijalista urgentne medicine doktor Darko Obradović rekao je da su najčešće povrede pri padu sa bicikla ogrebotine, uganuća, modrice, prelomi, povrede glave i lica, bol u donjem dijelu leđa, bolovi u ramenima i koljenima.

- Kako bi se izbjegle povrede, treba da budemo svjesni prisutnosti svih učesnika u saobraćaju i, naravno, da poštujemo saobraćajna pravila - dodao je Obradović.

Nema gradnje staza

Prema informacijama iz Gradske uprave, ove godine nije predviđena izgradnja novih biciklističkih staza.

Kako su objasnili, dosadašnje aktivnosti kada je u pitanju biciklistički saobraćaj bile su uglavnom usmjerene na održavanje postojećih staza i saobraćajne signalizacije vezane za biciklistički saobraćaj. Banjaluka ima samo oko osam kilometara raspoloživih staza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana