Psi okupirali pijacu i stanicu u Banjaluci

Sanja Amidžić
Psi okupirali pijacu i stanicu u Banjaluci

Banjaluka - Čopori pasa lutalica sve su češća pojava u gradu, a ovaj problem posebno je izražen kod Nove pijace, te glavne autobuske i željezničke stanice.

Iako u Higijeničarskoj službi imaju pune ruke posla, brojni su građani koji su se obratili redakciji "Glasa Srpske" zbog ovog problema, ističući da se na području grada u posljednje vrijeme sve više pojavljuju napušteni psi koji napadaju prolaznike.

- Nedavno sam išla na Novu pijacu i umalo me na semaforu ugrizao pas. Sreća pa sam u ruci nosila kišobran, kojim sam se odbranila. Čopor od šest pasa stalno se može vidjeti na lokaciji između pijace i glavne autobuske stanice, gdje presreću ljude - kazala je mještanka Lazareva Dobrila Lakić.

U boljoj situaciji nije bio ni njen sugrađanin Obrad Marković, kojeg su nedavno psi napali na autobuskoj stanici i srušili sa bicikla. 

- Pošao sam do željezničke stanice da provjerim kada ima voz za Doboj. Prolazeći pored kontejnera, tri psa su zalajala na mene i presrela bicikl. Išao sam polako tako da sam uspio da skočim sa bicikla, poslije čega su se psi udaljili - ispričao je Marković.

U Gradskoj upravi kažu da je u toku 2014. godine sa ulica uklonjeno 300 pasa, od čega 132 šteneta.

- Higijeničarska služba je prošle godine uklonila ukupno 443 leša uglavnom zgaženih pasa, dok je vlasnicima vraćeno 18 izgubljenih pasa - kazali su u Gradskoj upravi.

Dodaju da je neodgovornost vlasnika glavni uzrok pojave napuštenih pasa, a kao posljedica toga najčešće se pojavljuje njihovo nekontrolisano razmnožavanje.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Kerber" Goran Milojević rekao je da na području grada ima više od 5.000 napuštenih pasa.

- Problem napuštenih pasa nije samo u Banjaluci nego na području cijele BiH. Svaki dan neodgovorni vlasnici ostave na ulici na desetine pasa o kojima poslije niko ne brine - rekao je Milojević i dodao da je sterilizacija pasa jedno od mogućih rješenja ovog problema.

Prihvatilište

U Prihvatilištu za pse ljubitelji ovih životinja u toku 2014. godine udomili su 131 psa.

- Svi ljubitelji pasa koji žele da udome ove napuštene životinje mogu da se obrate u prihvatilište i postanu vlasnici jednog od njih - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana