Prva elektronska rampa kod Incela

Miroslav Galić foto: A. Čavić
Prva elektronska rampa kod Incela

Banjaluka - Prva elektronska rampa na području grada biće postavljena uskoro na pružnom prelazu kod "Incela". To je "Glasu Srpske" potvrđeno iz "Željeznica RS".

- Građevinsku dozvolu za radove na ovom pružnom prelazu dobili smo u petak, čime su ispunjeni svi uslovi za početak radova - potvrdio je zamjenik izvršnog direktora za poslove infrastrukture u "Željeznicama RS" Dragan Subašić.

Istakao je da će rampa kod "Incela" biti opremljena savremenom elektronskom svjetlosnom signalizacijom i polubranicima.

- Ovim sistemom će se upravljati daljinski iz jednog operativnog centra, čime se smanjuje potreba za operaterima na pojedinačnim stanicama i prelazima, obezbjeđuje veća sigurnost i povećava propusnost u saobraćaju - rekao je Subašić.

Kad je u pitanju konkretan datum početka radova, Subašić je rekao da će to zavisiti od izvođača radova.

- Kako je riječ o projektu koji obuhvata više stanica i prelaza, početak radova kod "Incela" će zavisiti od procjene izvođača na kom dijelu dionice će započeti radove, ali to će svakako biti vrlo brzo - rekao je Subašić.

Modernizacija ovoga prelaza radi se u sklopu većeg projekta kojim se obezbjeđuje šest stanica i pružnih prelaza u sklopu stanica na dionici od Banjaluke do Doboja. "Željeznice RS" su sredstva za obezbjeđenje stanica i prelaza u iznosu od 15,8 miliona evra dobile iz kreditnih fondova Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je izvođač odabran putem međunarodnog tendera.  Izvođač radova je češka kompanija "AZD Praha", a ugovor s njima je potpisan prošle godine.

U naselju Ada ne kriju svoje zadovoljstvo što će radovi na ovom prelazu ubrzo početi.

- Unazad nekoliko godina bilo je problema sa ovim prelazom, koji je neko vrijeme bio i zatvoren. Modernizacija prelaza mnogo će značiti građanima Ade i Česme, ali i svima koji rade i imaju poslovne prostore u krugu "Incela" - rekao je predsjednik savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković.

Zalužani

Na pružnom prelazu u Zalužanima radnici "Željeznica RS" juče popravljali rampu.

- Ona je bila više puta oštećena u saobraćajnim nesrećama koje su se tu dešavale. Zbog dotrajalosti više nije moguće vršiti popravke, pa smo se odlučili da zamijenimo pojedine dijelove - rekao je Subašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana