Pritisci i prijetnje zbog nove toplane

Vesna Popović
Pritisci i prijetnje zbog nove toplane

Banjaluka - Gradska administracija se sudara sa vrlo opasnim lobijima koji su spremni da ugroze bezbjednost svih onih koji su uključeni u realizaciju projekta izgradnje nove toplane.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić u pauzi  Skupštinskog zasjedanja tokom kojeg su odbornici razmatrali raspisivanje javnog poziva za izbor strateškog partnera za izgradnju novog postrojenja za grijanje.

- Nevjerovatan je pritisak sa kojim smo suočeni kada želimo uvesti red u neku oblast pa i u slučaju "Toplane". Sudarili smo se sa dosta lobija koji su vrlo moćni, bogati i mogu da kupuju ljude. Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, nego treba analizirati ko i šta govori o "Toplani" od mene do svih ostalih - kazao je Radojičić ali nije želio da otkriva detalje.

Dodao je da se novom projektu protive u opoziciji. 

- Ne želim nikoga da optužim ali je vrlo interesantno da pojedinci imaju informacije do detalja šta se događa u sadašnjoj "Toplani", više nego ja  kao gradonačelnik.  Zato se postavlja pitanje kako je to moguće. Iz pozicije niko ne pruža otpor izgradnji novog postrojenja, bar ne javno  - kazao je Radojičić.

Istakao je da izbor strateškog partnera za novu "Toplanu" predstavlja najvažniju odluku koju treba da donese Skupština grada ne samo u ovoj godini već i dugoročno.

- Njenom izgradnjom dobijamo novo postrojenje na drvnu sječku i narednu zimu možemo zaboraviti glavobolju koju imamo sa mazutom. Korist prije svega imaju građani koji treba da dobiju grijanje po istoj cijeni i to 24 časa dnevno. I grad bi trebalo da ima manju štetu jer svake godine  sadašnjoj "Toplani" pomažemo sa desetinama miliona maraka.  To je uglavnom otišlo na kupovinu mazuta a nešto na izgradnju dvije minitoplane ili rekonstrukciju toplovodne mreže. Prelaskom na drvo podržaćemo domaće tržište i domaće firme. Zato ne razumijem otpore osim onih koji dolaze od lobija - istakao je Radojičić.

Odbornik SDS-a Predrag Vulin kazao je da opozicija želi transparentnost i prave informacije o tome gdje je utrošen novac koji je imala na raspolaganju "Toplana".

Odbornika DNS-a Boran Bosančić smatra da je u ovom momentu izgradnja novog grijnog postrojenja jedino rješenje.

- Ono nije idealno ali ovako se pokušava gradsko grijanje stabilizovati - kazao je Bosančić.

Načelnici do daljeg v.d.

Povučene su tačke dnevnog reda o trajnom imenovanju načelnika odjeljenja i zamijenjene sa tačkama koje bi trebalo  da produže njihov status vršilaca dužnosti.

- U nekim odjeljenjima se stvari odvijaju prilični sporo i postojala je potreba da se to promijeni. Odredio sam više od 30 projektnih timova i na čelu većine se nalaze v.d. načelnici odjeljenja, šefovi odsjeka ili neki od mojih savjetnika. Treba da sprovedu zadatke i daju rezultate koji će biti jedno od mjerila prilikom odlučivanja da li će pojedinci zadržati trenutne pozicije - kazao je Radojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana