Početak nastave u saniranim školama

Vesna Popović
Početak nastave u saniranim školama

Banjaluka - I dok su učenici na raspustu u osnovnim školama su u toku radovi na poboljšanju uslova za odvijanje nastave, pa će grad izdvojiti 61.200 KM za sanaciju pet osnovnih škola.

 Za postavljanje izolacije na zidove i demit fasadu u OŠ "Đura Jakšić" planirano je 30.000 KM, sanaciju krova OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" 10.000 KM, sanaciju dijela  OŠ "Ivan Goran Kovačić"  13.600 KM,  uređenje igrališta u i postavljanje ograde u dvorištu OŠ "Miloš Crnjanski" 3.300 i sanaciju sanitarnog čvora OŠ "Petar Kočić" u Kolima 4.900 KM.

U Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport su rekli da je ove godine planirano ukupno 65.700 KM za sanaciju osnovnih škola .

- Ostatak novca biće izdvojen za finansiranje drugih sitnijih radova te materijalnih troškova.  Početkom godine  škole su dostavile liste prioriteta. Po obezbjeđenju dodatnih sredstava kroz rebalans budžeta u junu napravili smo plan za podršku u sanaciji i rekonstrukciji osnovnih škola - kazali su u ovom odjeljenju.

Napomenuli su da grad, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima, obezbjeđuje dio sredstava za održavanje i  materijalne troškove škola, za učešće učenika na takmičenje na gradskom i regionalnom  nivou.

- Kada su u pitanju srednje škole, grad u budžetu izdvaja sredstva za njihove materijalne troškove - naveli su u Odjeljenju.

Direktor  OŠ "Ivan Goran Kovačić"  Milenko Savičić je rekao da će ovaj novac biti potrošen na sanaciju pomoćnog objekta škole koji će se koristiti za produženi boravak osnovaca.

- U njemu se nalaze tri učionice i mokri čvorovi koji su neuslovni i potrebna je sanacija. Sredstva jesu skromna ali potrudićemo se da ih iskoristimo na najbolji mogući način - kazao je Savičić.  

Objasnio je da će po završetku radova tu biti prebačen produženi boravak.

- Tako da će glavna zgrada biti samo za nastavu a taj manji za produženi boravak. Do sada je bio problem kada roditelji dolaze po djecu ulaze u glavni objekat ima galame i ometanja nastave. Sada bi trebalo da budu objektu koji će služiti toj namjeni i koji će imati i odvojen ulaz - kazao je Savičić i dodao da školu pohađa 630 učenika.

Stolarija

Milenko Savičić je rekao da je OŠ "Ivan Goran Kovačić"  u Lazarevu izgrađena 1955. godine te da u tako starom objektu ima mnogo problema.

-  Potrebna je zamjena kompletne stolarije, dijela krova i kotlova za grijanje. Prozori su drveni i propali. Ne vrijedi ih farbati. Na pojedinim mjestima prolazi voda kada pada  kiša ili duva vjetar. Kotlovi su na ugalj i drvo i stanovnici se zimi žale na čađ i smrad zimi ali mi nemamo izbora moramo se grijati - kazao je Savičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana