Paleći korov i grane, nepažnjom zapale šumu

Vesna Popović
Paleći korov i grane, nepažnjom zapale šumu

Banjaluka - Vatrogasci su u prvih 11 dana aprila ugasili osam šumskih i požara niskog rastinja koji su nastali nepažnjom građana koji su palili korov i ostatke žitarica. To je duplo više nego u prva tri mjeseca ove godine kada je bilo četiri takve intervencije.

Pomoćnik komandira Brigade za tehničke poslove u Vatrogasnoj brigadi  Ilja Švraka je rekao da su svi bili manjeg intenziteta zbog činjenice da su građani na vrijeme pozvali vatrogasce koji su pravovremeno uspjeli reagovati.

- To je pogotovo važno jer su ti požari najvećim dijelom bili u prigradskim naseljima. Pojedine lokacije su prilično udaljenje i trebalo je određeno vrijeme da naše ekipe dođu. Na sreću uspjeli smo na vrijeme da zaustavimo njihovo dalje širenje - rekao je Švraka i naglasio da je uzrok svih požara je bila ljudska nepažnja.

Kazao je da su u aprilu ugasili osam šumskih i požara niskog rastinja koji su između ostalog bili u Kumsalama,  na Pavlovcu, u Motikama, Jagarama, te na Saračici.

- Radi se od drastičnom uvećanju ako se uzmu u obzir podaci iz prva tri mjeseca ove godine kada je bilo četiri manja požara niskog rastinja. U idućem periodu očekujemo daleko više ovakvih intervencije i to je nažalost karakteristično za proljeće kada ljudi obično krče svoje posjede - kazao je Švraka.

Uputio je apel građanima da preduzmu sve potrebne mjere kako se ovakvi slučajevi ne bi događali.

- Treba da pale manje površine, da u blizini imaju spremnu vodu koju će moći iskoristiti za eventualno sprečavanje širenja vatre i da nikako ne pale vatru po vjetrovitom vremenu - rekao je Švraka.

Sličan apel je uputila i policija. Iz Policijske uprave Banjaluka pozivaju građane da odgovornim ponašanjem spriječe neželjene posljedice požara.

- Svi požari su lokalizovani i nije bilo povrijeđenih lica. Konstatovano je da su uglavnom izazvani nemarnim ponašanjem vlasnika i da je pričinjena znatna materijalna šteta - rekli su u upravi.

Upozorenje

ljoprivrednike i šumske radnike, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima.

- Isto tako da ne spaljuju ostatak žitarica i drveni otpad unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje zbog  nekontrolisane vatre, može doći do šumskog i požara na otvorenom prostoru koji može ugroziti ljudske živote i imovinu građana - rekli su u upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana