Obnovljenom trim-stazom do Trešnjika

Jasmina Perišić
Obnovljenom trim-stazom do Trešnjika

Banjaluka - Gradska uprava će obnoviti dva kilometra dugu trim-stazu na Banj brdu, koja vodi od Rajnerovog vrela do Trešnjika, tako da će rekreativci i ljubitelji prirode imati još više mogućnosti da uživaju u ovom popularnom izletištu.

Ovo je juče izjavio vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, koji je zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora obišao Banj brdo.

- Već je postavljen putokaz za trim-stazu, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih pješačkih zona ne samo Banj brda, već čitavog grada. Revitalizacija tog dijela izletišta nalazi se i u programu zajedničke komunalne potrošnje, a za ovaj projekat biće izdvojeno oko 15.000 KM. Plan je da stazu renoviramo na dijelovima gdje je to potrebno, odnosno da popravimo oštećenja i pet mostića koji su u lošem stanju - rekao je Bilčar.

Prema njegovim prognozama, a ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali, posao na revitalizaciji trim-staze trajaće dva mjeseca.

- Plan nam je da svake godine uradimo po jednu stazu kako bismo dugoročno na raspolaganju imali mrežu staza - naglasio je Bilčar.

Član Rekreativne zone Banjaluka Tihomir Dakić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Gradska uprava prepoznala Banj brdo kao određeni potencijal za ulaganje.

- Revitalizacija šumskih staza dovešće na Banj brdo još veći broj rekreativaca, kako domaćih, tako i onih iz inostranstva koji posjećuju grad. Mi iz Rekreativne zone zalagaćemo se da vozilima i dalje bude zabranjen saobraćaj za Banj brdo. Planirali smo da apliciramo sa prijedlogom da eventualno bude dozvoljen neki organizovani prevoz u vidu vozila na električni pogon - rekao je Dakić.

I član Atletskog kluba invalida Vrbas Duško Tadić pohvalio je gradsko Odjeljenje za komunalne poslove, jer je podržalo revitalizaciju staze na Banj brdu.

- U rukovodstvu Banjalučke trkačke lige planirano je da u junu ove godine jedna od četiri trke bude održana upravo na Trešnjiku - kazao je Tadić.

Rekreativac Saša Handžić kaže da veliki dio slobodnog vremena provodi na Banj brdu i da će obnova staze mnogo značiti svim ljubiteljima trčanja ili hodanja u prirodi.

- Dosta se uradilo u posljednje vrijeme kako bi bio poboljšan izgled Banj brda, od klupa i fitnes sprava koje su postavljene do nedavno zasađene aleje ljubavi. Ipak bih apelovao na one obijesne pojedince da svoj višak energije izbacuju kroz neke humanitarne aktivnosti, a ne kroz uništavanje naše zajedničke imovine - rekao je Handžić.

         Park "Mladen Stojanović"

Petar Bilčar je rekao da Gradska uprava ima u planu izgradnju trim-staze u parku "Mladen Stojanović", koja bi bila duga nešto više od kilometra.

- Tu bismo stazu radili na malo drugačiji način u odnosu na ovu na Banj brdu. Dizali bismo humus, stavili tri sloja zemlje i na kraju mljeveno drvo - rekao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana