Obnova nasipa u Česmi čeka izvođača

Vesna Popović
Obnova nasipa u Česmi čeka izvođača

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS će u narednih 30 dana izabrati izvođača radova koji će raditi na ojačavanju nasipa u naselju Česma.

Iako nisu mogli precizirati tačan datum početka samih popravki na nasipu, u ovom ministarstvu su dodali da će čim bude završena procedura u vezi sa izborom preduzeća, radovi početi u što kraćem roku. Podsjetili su da su se na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave 5. septembra dogovorili da hitno prije trajne sanacije privremeno bude saniran nasip i oštećena obala utvrdi na rijeci Vrbanji u naselju Česma kako bi objekti bili sačuvani do početka rekonstrukcije.

- Za trajno rješenje Ministarstvo je nakon majskih poplava podnijelo zahtjev Evropskoj investicionoj banci (EIB) da iz projekta "Hitne mjere zaštite od poplava" bude finansirano i novih šest mjera među kojima je i sanacija nasipa, obale i uređenja dijela korita rijeke Vrbanje - rekli su u Ministarstvu. Dodali su da je EIB-a prihvatio inicijativu te da je angažovana konsultantska kuća COVI da pripremi projektne prijedloge.

- Konsultanti će do kraja godine pripremiti tendersku dokumentaciju za šest novih mjera kako bi bio izabran izvođač radova. Vrijednost radova za sanaciju nasipa, obale i uređenja dijela korita rijeke Vrbanje procijenjena je na 2,2 miliona KM - precizirali su u Ministarstvu i naglasili da bi ovi radovi trebalo da počnu u narednoj građevinskoj sezoni.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković je rekao da je Gradska uprava resornom ministarstvu dostavila specifikaciju radova za ojačanje nasipa u Česmi.

- Potrebno je postaviti jedan dio kamene obloge, mrežu na sam nasip te nasuti zemlju i jalovinu - precizirao je Novaković.

Dodao je da će za ove radove biti potrebno oko 150.000 KM iako je prema ranijim procjenama najavljivano da će trebati 350.000 KM.

- Ranije predviđeni radovi biće realizovani u sklopu projekta za čiju realizaciju će Ministarstvo obezbijediti oko dva miliona KM, a koje se odnosi na regulaciju korita rijeke Vrbanje - naveo je Novaković.

Inicijativa

Zoran Novaković je rekao da su resornom ministarstvu poslali inicijativu u kojoj traže da bude formiran stručni tim koji će uraditi strategiju vodoprivredne zaštite grada.

- Ona bi trebalo da obuhvati rijeke Vrbanju i Vrbas i sve ostale rječice i potoke - dodao je Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana