Novi eko-paketi za toplije domove u Banjaluci

Igor Pilipović
Novi eko-paketi za toplije domove u Banjaluci

Banjaluka - Montiranje prvog od dva eko-paketa vrijednih više od milion maraka, a koji su neophodni za proizvodnju i isporuku toplotne energije, počelo je juče u "Toplani".

Radi se o snopu cijevi teških 25 tona, koje su ključni dio svakog toplotnog kotla, a koje se ugrađuju u okviru remonta "Toplane".

- Stigao nam je jedan paket, a za 15 dana treba da stigne i drugi. Svaki kotao sadrži po dva eko-paketa - rekao je juče direktor "Toplane" Mićo Milovanović.

Kazao je da će poslije smještanja eko-paketa uslijediti povezivanje u sistem, za šta je potrebno oko deset dana.

- Svi poslovi na izvorima toplote biće završeni do 15. septembra - rekao je Milovanović.

Dodao je da su u ovoj grijnoj sezoni uradili više nego u bilo kojoj drugoj.

- U prošlosti nikada u jednoj sezoni nismo ugradili dva eko-paketa. Planirali smo da u sanaciju i rekonstrukciju toplotne i distributivne mreže uložimo oko tri miliona KM - istakao je Milovanović.

Naglasio je da u predstojećoj grijnoj sezoni ne očekuju veće kvarove, s obzirom na to da je u protekle četiri godine "Toplana" u novu opremu i zanavljanje postojeće uložila 23 miliona KM.

Prema njegovim riječima, kredit u iznosu od 15 miliona evra, koji bi trebalo da dobiju od Evropske banke za obnovu i razvoj, biće uložen u sanaciju "Toplane".

- Ne očekujem brzo odobravanje kredita, ali kada se realizuju aktivnosti koje su predviđene, "Toplana" će biti samoodrživa - zaključio je Milovanović.

Cijena

Mićo Milovanović je kazao da povećanje cijene grijanja ne vidi kao rješenje za finansijske probleme preduzeća.

- Sistem mora biti efikasniji. Kada "Toplana" ne bi bila opterećena dugovima iz prošlosti i kada bi bilo implementirano ono o čemu govorimo u posljednje vrijeme, bili bismo samoodrživi. Cijene se ne mogu promijeniti bez saglasnosti jedinice lokalne samouprave - rekao je Milovanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana