Manji porezi na nekretnine u Banjaluci

Vesna Popović
Manji porezi na nekretnine u Banjaluci

Banjaluka - Grad je umanjio vrijednost metra kvadratnog stanova, kuća, poslovnih prostora i zemljišta u trećoj, četvrtoj, petoj, šestoj i sve četiri vangradske zone za deset odsto i zahvaljujući tome vlasnici nekretnina u tim dijelovima grada ubuduće će plaćati manje poreze na nepokretnosti.

Gradonačelnik Igor Radojičić je dodao da je to dio odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada za 2017. koju je prihvatila Skupština grada.

- Tu odluku prati i zaključak prema kojem će biti donesena nova odluka o zonama, jer je bilo dosta primjedbi građana na granice pojedinih zona, pogotovo u prigradskom području, zbog čega su ove godine plaćali veće račune za porez na nepokretnosti - kazao je Radojičić.

Skupština grada usvojila je i odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti za 2017. godinu, prema kojoj stopa za oporezivanje nepokretnosti iznosi 0,20 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti, s tim da poreska stopa na nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost iznosi 0,10 odsto.

Odbornici su juče raspravljali i o setu odluka prema kojima će gradski "Vodovod" u iduće dvije godine preuzeti upravljanje više od 20 seoskih vodovoda od Centra za selo s ciljem da bude poboljšano plaćanje potrošene vode i priključivanja novih potrošača na mrežu.

Objasnio je da su se na ovaj korak odlučili, jer je u prethodnom periodu bilo dosta problema u ovoj oblasti.

- Prema zahtjevima mjesnih zajednica, izuzimajući Crno vrelo, potrebno je još 12 miliona KM da riješimo veći dio problema snabdijevanja vodom - istakao je Radojičić i dodao da bi kompletan menadžment Centra trebalo da bude promijenjen.

Kazao je da će odbornici odlučivati i o proglašenju kampusa Univerziteta u Banjaluci za spomenik parkovske arhitekture.

Iako su se odbornici u većini tačaka dnevnog reda složili, sjednicu je obilježila i prepirka odbornika PDP-a Draška Stanivukovića i nezavisnog odbornika Milenka Jaćimovića. Nakon što je Jaćimović nekoliko puta komentarisao kako su u Skupštini neki koji ne znaju šta je posao odbornika, Stanivuković se osjetio prozvanim.

- Smatram da komentari čovjeka, koji je promijenio više stranaka nego ih prosječan čovjek zna nabrojati, nisu kompetentni - kaže Stanivuković.

Ni Jaćimović nije ostao dužan pa je Stanivukoviću poručio da je bolje da ga ne provocira. Dodao je i da Mesi mijenja klubove pa ga niko zbog toga ne proziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana