Krivolovcima stiglo 35 prijava

Cvija Mrkonjić
Krivolovcima stiglo 35 prijava

Banjaluka - Sportsko-ribolovno društvo (SRD) "Banjaluka" dostavilo je Odjeljenju za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi 35 prijava za prekršaje u ribolovu za prvih sedam mjeseci ove godine.

Potvrdili su ovo u SRD "Banjaluka" i istakli da se strogo kažnjava ribolov nedozvoljenim sredstvima i nedozvoljenim mamcima.

- Nije dozvoljeno pecanje golom udicom, pecanje lajnerom, živim mamcem, kao ni ribolov u vrijeme mrijesta - kazao je koordinator Čuvarske službe ovog društva Marinko Popović.

On je podsjetio da je u toku prošle godine bilo ribolovaca koji su bacali eksplozivna sredstva u rijeku Vrbas i na taj način su kršili Zakon o ribarstvu, te da su bili kažnjeni u skladu sa zakonom.

U Gradskoj upravi su kazali da primarnu kontrolu posjedovanja ribolovnih dozvola sprovodi ribočuvarska služba SRD "Banjaluka", a nadzor iz ove oblasti vrši poljoprivredna inspekcija.

- Prošle godine kažnjeno je ukupno 29 lica u vezi sa ribolovom, a kazne za ribolov bez dozvole iznose od 300 do 900 KM - kazao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

On je kazao da dozvole izdaje SRD "Banjaluka" koje se nalazi na adresi Trg srpskih junaka broj jedan.

- Postoje i ograničenja ribolova lovostajem, a na području grada uglavnom su zastupljene pastrmka, škobalj, lipljen i mladica - naveo je Sandić.

Stanovnik iz naselja Obilićevo, koji nije želio da objavimo njegovo ime, kaže da ponekad voli baciti udicu u Vrbas.

- Živim pored rijeke više od 50 godina, pecanje me opušta i nije mi cilj da upecam velike količine ribe koje bih prodavao. Priznajem da nisam nikad imao dozvolu, ali ni problema sa zakonom - rekao je on.

Dozvole

U SRD "Banjaluka" su kazali da dozvola za seniore košta 78, a za penzionere 43 KM.

- Važno je naglasiti da svaki ribolovac mora izvaditi dozvolu u mjestu stanovanja uz ličnu kartu - rekao je Marinko Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana