Gavranović: Tri miliona data ratarima za tri godine

Igor Pilipović
Gavranović: Tri miliona data ratarima za tri godine

Banjaluka - Za podsticaj poljoprivrede u ruralnim dijelovima grada tokom protekle tri godine iz budžeta je izdvojeno tri miliona maraka.

Ovo je juče u Razvojno-edukativnom centru na Manjači izjavio gradonačelnik Slobodan Gavranović poslije razgovora sa poljoprivrednicima koji koriste podsticaje Centra za razvoj sela i predsjednicima savjeta mjesnih zajednica manjačkog platoa.

- U obavezi smo da za desetak dana utvrdimo prednacrt budžeta pa smo ovdašnjim poljoprivrednicima ukazali na mogućnosti izdvajanja novca za podsticaje u narednoj godini - rekao je Gavranović.

Istakao je da je u teškom vremenu učinjen značajan iskorak.

- Od ukupno izdvojena tri miliona, 2,2 su direktni podsticaji, a oko 800.000 je prikupljeno od naknada za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište - kazao je Gavranović.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da je cilj sastanka da poljoprivrednici budu upoznati sa onim što je realizovano tokom ove godine, ali i sagledavanje stvarnih potreba kako bi bio poboljšan pravilnik o raspodjeli podsticaja.

- Razvojno-edukativni centar na Manjači u potpunosti je opravdao očekivanja. Djeluje u više segmenata, a to su istraživački, proizvodni i obrazovni - rekao je Šarić.

Dodao je da je o centru do sada urađeno oko 30 diplomskih, desetak magistarskih i pet doktorskih radova.

- Trenutno smo jedan od najvećih proizvođača sjemena žita u RS, a u tom segmentu nam nedostaje doradni centar da bismo u potpunosti zaokružili proizvodnju. Pored toga, značajan smo faktor kada je u pitanju proizvodnja mlijeka sa 100.000 litara - naglasio je Šarić.

Poljoprivrednik Ranko Sladojević iz Lokvara rekao je da je saradnja sa Centrom za razvoj sela i Gradskom upravom odlična.

- Uzgajam pet krava i prodajem mlijeko i od toga dovoljno zaradim da prehranim porodicu. Kakva je situacija zadovoljan sam, a da je potrebno više, potrebno je - kazao je Sladojević i dodao da im najviše šteti nekontrolisan uvoz hrane.

Vodovod

U obilasku manjačkog platoa gradonačelnik Slobodan Gavranović obišao je i radove na prepumpnoj stanici u selu Gornji Lusići.

- Obećali smo da ćemo nastaviti radove na stanici čija je vrijednost 45.000 KM i time privodimo kraju projekat izgradnje podsistema Vulini. Konačni završetak ovog podsistema biće u selu Donji Lusići gdje voda treba da stigne sa vodovoda Stričići. Tada će Manjača u cijelosti biti pokrivena vodovodnom mrežom - kazao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana