Curio plin u banjalučkom naselju Lauš, vatrogasci spriječili tragediju

Nevena Bunić
Curio plin u banjalučkom naselju Lauš, vatrogasci spriječili tragediju

Banjaluka - Neugodan miris plina iz plinske stanice u ulici Crkvena unio je juče strah i paniku među stanovnike Lauša. Brzom reakcijom pripadnika Vatrogasne jedinice, koji su zavrnuli glavni ventil, spriječena je tragedija do koje je moglo doći.

- Poslije zavrtanja ventila pozvali smo servisere koji održavaju plinske stanice. Oni su ustanovili da je područje bezbjedno. Dalje je na vlasniku postrojenja i serviserima da održavaju stanicu - rekao je zamjenik starješine Vatrogasne jedinice Aleksandar Majstorović.

Prema riječima stanara obližnje zgrade koji su zvali vatrogasce, nije prvi put da je curio plin, a za ove nedaće odgovoran je vlasnik plinske stanice koji ih je nekada snabdijevao gasom.

- Sva sreća da nije došlo do veće nesreće. Godinama imamo problema sa curenjem gasa. Žalili smo se i Komunalnoj policiji i, naravno, vlasniku stanice Miroslavu Madžariću, ali on ništa nije preduzeo. Ranije, dok smo bili priključeni na plinsku stanicu jer smo se grijali na plin, i tada je curio. Grijanje koje smo plaćali paprenih 300 KM je bilo nikakvo. Svi mi u ovim zgradama koje je snabdijevao gasom smo otkazali priključak - kazala je stanovnica zgrade Danica Lukač.

Dodala je da je zdravstveni radnik i ne može da shvati kako neko može biti toliko neodgovoran.

- Rizik za nas stanovnike je ogroman jer izgleda da vlasnik stanice ne shvata koliko je plin opasan. Tražimo da se ukloni stanica - dodala je Lukač.

Njena komšinica Đurđica Ajdar kaže da zbog neispravne plinske stanice svakodnevno strahuje za svoju porodicu.

- Treba da se desi tragedija da bi se nešto riješilo. Tu je i vrtić, u kojem ima 30 djece, i svi smo zabrinuti. Bukvalno, udarac loptom na stanicu može dovesti do curenja plina. Prije desetak dana prijavili smo odgovornog za stanicu i za smeće koje se nalazi na njegovom zemljištu - kazala je Ajdar.

Madžarić

Direktor stambene zadruge "Banjaluka", koja je vlasnik plinske stanice, Miroslav Madžarić kaže da je postrojenje ispravno i da ima sve potrebne dozvole.

- Imam građevinsku i ekološku dozvolu,  vatrogasnu saglasnost i sve moguće dozvole. Stanicu redovno održavamo. Može se desiti  svakome da mu u stanu procuri plin. Kada su se uselili, stanari su koristili gas dvije-tri godine, ali poslije su odustali. Niko više nije priključen, ali odstoji mogućnost da neko zatraži ponovo plinsko grijanje, pa zato nećemo da uklonimo stanicu. Malo plina je ostalo u tim bocama - rekao je Madžarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana