Banjaluka kopira dobra rješenja Beograda

Priredila: Jasmina Perišić
Banjaluka kopira dobra rješenja Beograda

Beograd - Gradonačelnici Banjaluke i Beograda, Igor Radojičić i Siniša Mali, dogovorili su u petak novi početak u odnosima dva grada, koji će biti unaprijeđeni već na startu 2017. godine uzajamnim posjetama gradskih delegacija.

Radojičić je poslije sastanka sa Malim u Beogradu naglasio da će početkom iduće godine iz Banjaluke u srpsku prestonicu otići gradska delegacija koja se bavi urbanizmom, prostornim planiranjem i inspekcijskim poslovima kako bi "prekopirala" dobra rješenja.

On je ukazao da se to prije svega odnosi na javno-privatno partnerstvo, proceduru izdavanja građevinskih dozvola, te dobru praksu u urbanističkom planiranju. 

- Razgovarali smo o nizu elemenata na kojima treba praktično raditi 2017. ali i narednih godina - naglasio je Radojičić, dodavši da se nada "vrlo intenzivnoj, bratskoj saradnji sa mnogo konkretnih stvari". 

Podsjetio je da grad Banjaluka namjerava da uvede jednošaltersko izdavanje građevinskih dozvola, a u drugoj fazi i elektronsko. U oblasti urbanizma, dodao je, planirano je uvođenje pozicije gradskog arhitekte i makroplaniranja.

- Upoznao sam gradonačelnika Malog sa nekoliko drugih kapitalnih planova buduće gradske vlasti u Banjaluci, restrukturisanjem javnih finansija, nekim pitanjima komunalnih i lokalnih preduzeća, gdje možda partneri iz Beograda i Srbije mogu da nađu svoj interes u nekim javnim pozivima i međunarodnim tenderima koje ćemo imati već u januaru - rekao je Radojičić. 

Mali je kazao da susret sa gradonačelnikom Banjaluke predstavlja "novi početak lepih odnosa", s obzirom na to da je sporazum dva grada iz 2005. godine "ostao slovo na papiru". 

- Mislim da je ovo sjajna prilika za nas da restartujemo svoje odnose i da na pravi način gledamo u budućnost i jednog i drugog grada i sjajna prilika za nas da pokažemo da neke stvari zajedno možemo da promenimo - istakao je Mali. 
Poručio je da je grad Beograd na raspolaganju Banjaluci i cijeloj Republici Srpskoj. 

- Za Banjaluku su važne dve stvari koje može da preuzme od Beograda - prvi je urbanizam i način na koji smo doneli veliki broj planova, a drugi iskustvo u javno-privatnim partnerstvima. Cilj je da Banjaluka primeni neka naša iskustva u izgradnji infrastrukture kako bi se podigao kvalitet života Banjalučana - kazao je Mali.

Najavio je da će delegacija grada Beograda sljedeće godine otići u Banjaluku kako bi zajedno podstakli kulturne i sportske događaje i razgovor o slobodnim zonama i privredi.

Kultura i obrazovanje

Igor Radojičić je istakao i važnost saradnje u oblasti kulture, školstva i društvenih djelatnosti i izrazio želju da se pojača gostovanje kulturnih ustanova iz Beograda u Banjaluci. Napominjući da sve ekskurzije banjalučkih đaka posjećuju Beograd, Radojičić je ocijenio da saradnja škola iz oba grada može i formalno da se uspostavi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana