Banjaluka: Za stanove boračkih kategorija 245.000 KM

Danijela Stokanić
Banjaluka: Za stanove boračkih kategorija 245.000 KM

Banjaluka - Za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz budžeta grada od početka godine izdvojeno je oko 245.000 KM.

Kako su objasnili u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu, od ukupnog iznosa 195.000 maraka je izdvojeno za stambeno zbrinjavanje deset porodica poginulih boraca i četiri RVI prve i druge kategorije.

- Na ime subvencija za odobrenja za građenje za sedam porodica poginulih i 33 borca i ratna vojna invalida dodijeljeno je 50.000 maraka. Međutim, za ove namjene do kraja godine planirano je da bude dodijeljeno još 85.500 KM - rekao je načelnik ovog odjeljenja Milenko Vučeta.

Dodao je da je grad i u proteklom periodu iz vlastitog fonda i izgradnjom stambenih jedinica maksimalno pomagao korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, iako je to obaveza Vlade Republike Srpske.

- U sklopu obaveza koje su utvrđene programima i protokolima grad je izvršio sve svoje obaveze u vezi sa realizacijom potpunog stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija stanovništva. Obezbijedili smo građevinsko zemljište, izvedbenu dokumentaciju, odobrenja za građenje, infrastrukturne priključke, vanjsko uređenja, tehnički prijem i drugo - pojasnio je Vučeta.

Osim toga, cijeneći najveći doprinos ovih kategorija grad redovno obezbjeđuje dodatni novac za ove namjene.

- Članovima porodica poginulih boraca i RVI prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta ove godine biće dodijeljena bespovratnih sredstava - kazao je Vučeta.

Dodao je da se dio raspoloživog novca dodjeljuje za subvencije građevinskih dozvola.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih Stanislav Brkić ističe da se iz godine u godinu sve manje novca izdvaja za boračku populaciju.

- Ranijih godina u ove namjene grad je izdvajao i do četiri miliona. Od toga 80 odsto išlo je za stambeno zbrinjavanje. Ove godine u te namjene je izdvojeno 1.700.000 KM za sve potrebe - rekao je Brkić.

Dodao je da je ostalo još 120 porodica poginulih boraca i RVI koje čekaju na stambeno zbrinjavanje.

Ada

Prema riječima Stanislava Brkića do kraja godine biće useljiva i 142 stana u novoizgrađenim zgradama u naselju Ada.

- Izvođač je obećao da će do prvog novembra predati ključeve zgrada investitoru, nakon čega slijedi uređivanje prilaza, pa useljenje - rekao je Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana