Banjaluka: Sa fasada uklonjeno 16 grafita

Igor Pilipović
Banjaluka: Sa fasada uklonjeno 16 grafita

Banjaluka - Grafiti na neprimjerenim mjestima, fasadama, nadvožnjacima, potpornim zidovima, te saobraćajnim znakovima kvare i ostavljaju pogrešnu sliku o gradu,

a u toku prošle godine komunalni policajci su izdali 16 naloga za njihovo uklanjanje.

Iz Gradske uprave su "Glasu Srpske" rekli da je za uklanjanje grafita u budžetu za prošlu godinu bilo predviđeno 62.000 KM, dok će za ovu godinu za tu namjenu biti izdvojeno 60.000 KM.

- Počinioci ovih prekršaja nisu utvrđeni, jer ih je, u principu, vrlo teško otkriti, a nema ni slučajeva da neko od građana prijavi takva lica - kazali su u Gradskoj upravi.

U gradu ne postoji javna površina na kojoj je dozvoljeno crtanje grafita.

- Prema Odluci o komunalnom redu zabranjeno je crtanje, pisanje grafita i prljanje fasada objekata (stambeni, poslovni i drugi objekti) i drugih površina - rekli su u Gradskoj upravi.

Većina stanovnika kaže da ne podržava crtanje grafita po fasadama zgrada.  

- Grafitima nije mjesto na fasadama, niti nekim drugim mjestima, već treba omogućiti javnu površinu na kojoj će se moći slobodno crtati. Međutim, većina tih grafita je uvredljivog sadržaja i to nije lijepo. Ružna je to slika grada - rekao je stanovnik Nove varoši Branko Babić.

Primjer Osnovne škole "Aleksa Šantić", na čijem zidu stoji veliki natpis "Rosulje", govori da grafit ne mora nužno da bude nešto ružno i neprikladno.

- Sjećam se da je prije bilo više ružnih natpisa na zidu. Otkada su mladi ljudi uradili ovaj grafit, nema više ružnih natpisa - rekao je žitelj Rosulja Milan Bogunović.

Kazne

Iz Gradske uprave apeluju na građane da prijave ukoliko primijete neprimjerene grafite.

- Predviđene kazne za fizička lica iznose od 100 do 1.000 KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana