Banjaluka: Novac stiže udruženima i NVO do kraja januara

Vesna Popović
Banjaluka: Novac stiže udruženima i NVO do kraja januara

Banjaluka - Grad je u 2014. godini odobrio finansiranje 27 projekata udruženja i nevladinih organizacija iz budžeta grada, a do sada je isplaćen novac za 12.

Potvrdio je to portparol Gradske uprave Milenko Šajić i dodao da će novac za ostale projekte biti isplaćen do kraja januara.

- Ukupan novac koji je dodijeljen za projekte koji su izabrani putem javnog poziva za prijavu prijedloga projekata udruženja građana i NVO, koji će biti sufinansirani iz budžeta grada u 2014. godini, iznosio je 57.150 KM - rekao je Šajić.

Pojasnio je da su od ukupnog broja prijavljenih odobrena sredstva za finansiranje 29 projekata.

- Dva udruženja od izabranih 29 odustala su od svojih projekata i njima novac neće biti isplaćen - naveo je Šajić.

Podsjetio je da su odobreni projekti bili iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva, nauke, zaštite životne sredine, ljudskih prava i sloboda i ostalih.

Iznos novca, koji je dodijeljen na osnovu pomenutog javnog poziva, bio je između 1.000 i 5.000 maraka.

Sekretar Udruženje psorijatičara Republike Srpske Slavko Stojnić je potvrdio da ovom udruženju još nije uplaćen odobreni novac u iznosu od 1.400 KM.

 - Planirano je štampanje časopisa sa informacijama o uključivanju u normalne životne tokove oboljelih od psorijaze. Iako nismo dobili novac, uveliko smo počeli sa pripremama i prikupili informacije koje bi trebalo da budu objavljene. Sada samo čekamo uplatu kako bismo mogli štampati časopis - objasnio je Stojnić.

Ana Nikolić iz Udruženja "Down sy i mi" rekla je da još nisu počeli sa realizacijom projekta "Jačanje roditeljstva kroz informativne i edukativne radionice".

- Budžet projekta je 1.500 KM, a grad je uplatio novac 20. januara. Trajanje radionica je dva mjeseca, a implementacija projektnih aktivnosti kreće od naredne sedmice - objasnila je Nikolićeva.

Precizirala je da su direktni korisnici ovog projekta roditelji djece i osoba sa Daunovim sindromom.

- Smatramo da korist od ovog projekta imaju i djeca sa Daunovim sindromom i njihovi roditelji, jer samo čvrsta i snažna porodica obezbjeđuje kvalitetno uključivanje na ravnopravnoj osnovi sa drugim osobama u zajednici u kojoj žive. Jedina i najvažnija potreba korisnika našeg projekta jeste razumijevanje i prihvatanje njihovih potreba, što se može postići samo ako imamo jak i stabilan oslonac u porodici - kazala je Nikolićeva.

Radionice

Sekretar Gradske organizacije slijepih Banjaluka Radomir Radanović je rekao da su u prošloj godini realizovali veći dio projekta "Druženjem lakše podnosim sljepoću".

- Dobili smo 2.500 maraka, a projekat smo realizovali kroz četiri radionice u kojima smo organizovali druženje za starije članove koji imaju otežano kretanje - naveo je Radanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana