Banjaluka: Lani nijedna ulica nije dobila ime

Igor Pilipović
Banjaluka: Lani nijedna ulica nije dobila ime

Banjaluka - Nije mali broj ulica na području grada i u prigradskim naseljima koje nemaju naziv. Samim tim ni stanovništvo nema kućne adrese, što im otežava svakodnevni život, odnosno prijavu mjesta boravka, vađenje dokumenata, primanje poštanskih pošiljki, računa…

To se u skorije vrijeme neće ni promijeniti, jer, kako je "Glasu Srpske" potvrđeno u Gradskoj upravi, tokom 2015. godine nijedna od bezimenih ulica nije dobila ime.

- Još živimo u prošlom vijeku, jer i dalje u mojim dokumentima piše na mjestu za adresu ime naselja, a gdje treba da stoji broj, napisano je bb. Strašno je to! Sreća da me poštar poznaje, pa mi donosi obavještenja o vrijednosnim pošiljkama, odnosno o prispijeću para koje mi djeca šalju iz inostranstva. Jeste danas vrijeme modernih tehnologija, ali i mi u prigradskim naseljima treba da dobijemo kućne adrese - rekla je Stana Mihajlović, ne želeći da kaže u kojem naselju živi, osim da do kuće mora proći preko Lauša.

U Gradskoj upravi tvrde da ulice u tri naselja ove godine treba da dobiju nazive.

- U planu je da budu utvrđeni nazivi ulica u naseljima Pavlovac, Česma i Mađir - rekli su u Gradskoj upravi.

Radi pripreme prijedloga imena naselja, ulica ili trgova, gradonačelnik imenuje komisiju - iz reda naučnih i stručnih radnika.

- Ime naselja, ulice ili trga, kao i promjenu njihovih postojećih imena utvrđuje odlukom Skupština grada, na prijedlog komisije koju je gradonačelnik formirao - rekli su u Gradskoj upravi.

Zamjenik predsjednika komisije za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova Milenko Jaćimović je rekao da je bilo slučajeva da je komisija koju je formirao gradonačelnik odbila prijedlog mjesne zajednice čiji je član savjeta predsjednik skupštinske komisije.

- Stanovništvo od nas očekuje da mu pomognemo, jer bez obzira na to što neko misli da su to sitnice, život bez kućne adrese je težak - rekao je Jaćimović.

Za izradu tabli sa nazivima ulica u prošloj i ovoj godini izdvojena su određena sredstva.

- U prošloj godini utrošeno je 22.000 KM, a za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 15.000 KM - kazali su u Gradskoj upravi.

Inicijative

Inicijativu za davanje imena naseljima, ulicama ili trgovima mogu pokrenuti zainteresovani građani, organi, organizacije i institucije.

- Inicijativa se pokreće pismenim putem, uz obrazloženje prijedloga - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana