Banjaluka: Kazne pojele 107.000 maraka

Cvija Mrkonjić
Banjaluka: Kazne pojele 107.000 maraka

Banjaluka - Nepropisno parkiranje i kazne zbog ostavljanja četvorotočkaša na nedozvoljenim mjestima u gradu vozačima zadaje glavobolje, a u gradsku kasu se u toku ove godine zbog takvih prekršaja slilo ukupno 106.930 maraka.

Prema riječima portparola Gradske uprave Milenka Šajića za osam i po mjeseci blokirano je ukupno 1.192 vozila, a od naplate deblokade zarađeno je 36.240 KM.

- Specijalna vozila "pauk" imala su intervenciju na 1.344 automobila, a od naplate premještanja ostvareno je 70.690 KM prihoda - kazao je Šajić.

Kazna za blokiranje vozila za one koji ne plate parking kartu iznosi 30 KM, a za one koji parkiraju na mjesto namijenjeno invalidima bez pristupne karte ili na rezervisano mjesto (PR) kazna je 40 KM.

- Premještanje vozila "paukom" do dva kilometra udaljenosti košta 40 KM, od dva do deset kilometara 60 maraka, dok odvoženje automobila preko deset kilometara košta 90 KM - objasnio je portparol Gradske uprave.

Podsjetio je da grad trenutno pod naplatom ima 3.712 parking mjesta i dodao da je u ovoj godini planirano uvođenje naplate u ulici Miše Stupara gdje su obilježena 102 parking mjesta.

Prema riječima vozača, veliki broj kazni za nepropisno parkiranje ih ne iznenađuje, jer smatraju da grad nema dovoljno parking prostora.

- Na ulicama je sve više automobila i treba pronaći neko trajno rješenje kao što je etažna garaža. Postavljanje etažnih garaža omogućilo bi parkiranje većeg broja vozila - rekao je Davor Bajić iz naselja Starčevica.

Osim toga, građani smatraju da ima i vozača koji se pri parkiranju, kao i u vožnji, ponašaju bahato, pa ponekad i namjerno ostavljaju vozilo na nedozvoljenom mjestu misleći da će izbjeći kaznu.

Aleksandra Subašić iz naselja Paprikovac rekla je da po gradu nikada ne vozi automobil, jer voli da prošeta, a za udaljenije lokacije koristi bicikl.

- Iako sam položila vozački ispit i imam automobil najčešće ga ostavljam u garaži. Problem sa nedostatkom parking prostora i saobraćajnih gužvi potrebno je što prije riješiti  - rekla je Subašićeva. 

. Starčevica

Stanovnici Starčevice muku muče sa parkiranjem na trotoaru u ulici Stepe Stepanovića.

- Trotoar oko novih zgrada je sasvim zakrčen i pješaci nemaju kuda da prođu. Najopasnije je za djecu i majke sa kolicima, jer moraju da hodaju po ulici kako bi zaobišli red automobila - rekao je Davor Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana