Banjalučani zaobilaze kontejnere za reciklažni otpad

Vesna Popović
Banjalučani zaobilaze kontejnere za reciklažni otpad

Banjaluka - Razdvajanje papira, plastike ili stakla od drugog kućnog otpada je za mnoge i dalje stran pojam, iako već deceniju na raspolaganju imaju namjenski za to postavljene kontejnere.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić je rekao da stanovništvo veoma male količine otpada odloži u ove kontejnere.

- I dalje vlada negativan trend kada je u pitanju razdvajanje otpada. U gradu je razmješteno oko stotinjak ovih kontejnera, ali je zanemarljiva količina smeća koje se nalazi u posebnim odlagalištima - kazao je Bajić.

Napomenuo je da je jedini kontingent ovih kontejnera nabavljen prije desetak godina te da su postavljeni u užem centru grada pored škola i zgrada.

- Iako su količine ovako prikupljenog smeća prilično zanemarive, ovi kontejneri se posebno prazne i dovoze u naše reciklažno postrojenje. Tu se plastični, papirni i stakleni otpad reciklira - rekao je Bajić.

U javnom preduzeću "Dep-ot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, poručuju da na ovu deponiju dnevno stigne između 300 i 400 tona otpada iz sedam okolnih opština.

- Oko 55 odsto tog smeća je sa područja grada i sve se odlaže u sanitarne kasete u stanju u kojem stigne - rekao je direktor ovog preduzeća Novo Grujić.

Istakao je da je u toku formiranje studije koja bi trebalo da napravi najefikasniji model za odvajanje otpada koji siže u Ramiće. Dodao je da će ovo preduzeće mimo toga pokušati da animira građane da odvajaju otpad koji se može reciklirati, a koji bi oni otkupljivali.

- Naručili smo presu za prikupljeni papir i pet ambalažu, koja bi trebalo da stigne naredih dana u Ramiće - kazao je Grujić.

Smatra da je ipak najbolje rješenje da se otpad razdvaja na mjestu nastanka.

- U ovim uslovima to će biti teško sprovodivo, a najveća prepreka u tome je svijest građana. Dok god se ljudi vode mišljenjem "ja plaćam odvoz smeća baš me briga šta će sa tim biti", stvari će ostati ovakve kakve trenutno jesu - istakao je Grujić.

Kazao je da promjene ovog načina razmišljanja treba da počnu u najranijem godinama života, od djece u vrtićima.

- Na taj način ćemo zaštiti sredinu u kojoj živimo, a isto tako treba se uzeti u obzir da je teško razdvojiti plastiku i papir kada se pomiješa sa pepelom ili ostacima hrane - naveo je Grujić.

Deponija

Novo Grujić je rekao da se trenutno završava proces degasifikacije jednog dijela deponije.

- Dovodimo instalacije do baklje na kojoj će biti spaljivani štetni gasovi. Ovaj proces biće u funkciji od iduće godine - rekao je Grujić.

Građani

Stanovništvo nema naviku da razdvaja otpad.

- Tek kada dođem do kontejnera padne mi napamet da sam plastičnu ambalažu mogao da bacim u za to predviđen kontejner. Jednostavno nemamo naviku, a to je velika greška. U svijetu se svuda otpad iskorištava, a mi radimo po navici - sve "zbubamo" u obične kese ili vreću za smeće i bacimo u jedan kontejner. Treba raditi na svijesti građana da promijene navike. Prvo kod mene, pa kod mnogih drugih - kaže Dimitrije Sandić iz Obilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana