Nejmar donosi najveću zaradu

Glas Srpske
Nejmar donosi najveću zaradu

Amstelven - Fudbaler Pari Sen Žermena Nejmar da Silva sa 229,1 milion evra trenutno je najvredniji igrač svijeta, prema procjeni KPMG-a (agencija za finansijsko savjetovanje).

Na osnovu brojnih parametara, poput učinka na terenu, godina igrača, dužine ugovora, komercijalnih i drugih aktivnosti, Brazilac se nalazi ispred klupskog saigrača Kilijana Mbapea koji je procijenjen na 215 miliona, dok je treći najbolji fudbaler Barselone Lionel Mesi sa 203,3 miliona. Prvi i treći igrač sa ove liste najskuplji su fudbaleri svijeta svih vremena jer su “sveci” za njih platili 222 odnosno 180 miliona evra Barseloni i Monaku, ali su njegovi prihodi van terena i nefudbalskih aktivnosti skoro u rangu ugovora. Brazilac ima nevjerovatnih 35 sponzora pa nije ni čudo što je najvredniji igrač planete i maksimalno je unovčio svoj talenat i marketinški potencijal pa je jasno zašto ga najbogatiji klubovi žele u svojim redovima jer se i njima isplate veliki ulozi prilikom transfera dok vrlo brzo počnu da ostvaruju prihode.

Četvrti na toj listi je Liverpulov Mohamed Salah (168,3 miliona) što ne treba da čudi jer je “faraon” daleko najpopularniji fudbaler u islamskom svijetu pa zbog njega muslimani sve više gledaju fudbal. Poslije njega dolazi Hari Kejn iz Totenhema (151,1 milion) što je takođe očekivano jer je trenutno najbolji engleski fudbaler, a samim tim i najpopularniji sportista na Ostrvu gdje je “najvažanija sporedna stvar na svijetu” odavno prestala biti sporedna. U top 10 zatim dolaze dva Belgijanca Eden Azar (Čelzi, 148,2 miliona) i Kevin de Brujne (Mančester Siti, 129,4 miliona) pa dva Francuza koja su prošlog ljeta postala šampioni svijeta Antoan Grizman (Atletiko Madrid, 125,6 miliona) i Pol Pogba (Mančester junajted, 119,3 miliona) dok prvih deset zatvara Brazilac Filipe Kutinjo (Barselona, 118,2 miliona). Zanimljivo da se zvijezda Juventusa i jedan od najboljih fudbalera svih vremena Kristijano Ronaldo nalazi tek na 12. poziciji sa procjenom vrijednosti od 107,3 miliona. Srpskih fudbalera nema na listi od 50 imena, koju zatvara napadač Lajpciga Timo Verner sa 65 miliona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana