Ministri razapeti između fotelja i šatora

Darko Momić
Ministri razapeti između fotelja i šatora

Banjaluka - Većina ministara u Vladi Republike Srpske i u Savjetu ministara BiH koji su na kandidatskim listama od početka kampanje u prvi plan po pravilu stavi izborne aktivnosti i učešće na predizbornim skupovima.

Iako je potpuno prirodno da predizborna kampanja oduzme dio vremena i time utiče na redovne aktivnosti ministara, kandidati za poslanike koji trenutno sjede u ministarskim foteljama i njihovi najbliži saradnici uvjeravaju da oni sve poslove obavljaju redovno i da posao ne trpi zbog kampanje.

Blaško Kaurin, šef kabineta ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića koji je kandidat Socijalističke partije za poslanika u NSRS, kaže da ministar svakog jutra redovno dolazi na posao.

- Slobodno i sigurno vam tvrdim da predizborna kampanja apsolutno nije uticala na aktivnosti ministra i ministarstva, jer ministar ne napušta radno mjesto prije 16 časova, osim ako nema ministarskih obaveza izvan sjedišta ministarstva - kaže Kaurin.

On dodaje da je njegov šef svojim pregalačkim radom za protekle četiri godine sigurno zaslužio podršku građana.

- Predizborni skupovi su po pravilu u večernjim časovima, tako da i sa te strane kampanja ne utiče na redovne aktivnosti ministra - kaže Kaurin.

I ministar prosvjete i kulture i kandidat DNS-a za NSRS Dane Malešević kaže da kampanja apsolutno ne utiče na njegove redovne aktivnosti.

- Na poslu sam svakog dana najmanje do 16 časova, a po potrebi i duže. Na predizbornim skupovima učestvujem poslije radnog vremena ili vikendom organizujem određene aktivnosti - kaže Malešević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, koji je kandidat SNSD-a za Parlament BiH, priznaje da kampanja utiče na njegove redovne aktivnosti.

- Poslije redovnog posla čekaju me brojne obaveze u kampanji, tako da imam mnogo manje vremena za odmor i spavanje. To su posljedice koje sa sobom nosi kampanja, a što se tiče toga da li utiče na posao, pa moguće je da usljed tog umora donesem neku manje kvalitetnu odluku, ali trudim se da toga ne bude - kaže Bogdanić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da daje sve od sebe da kampanja ne ostavlja posljedice na obaveze koje kao ministar ima prema svim građanima.

- U toku kampanje smo potpisali neke važne sporazume, što najbolje pokazuje da kampanja ne utiče na redovne aktivnosti, ali ja lično bih izbornu kampanju sveo na maksimalno dvadeset dana. Tako bi manje slušali prazna politička obećanja, a odgovorni ljudi bi imali više vremena da svoja obećanja realizuju i da rade posao - kaže Šarović.

Mektić: Radom zaslužiti podršku

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da bi svakom ministru njegov posao trebalo da bude ispred borbe za glasove i učešća u predizbornoj kampanji.

- Ministri koji svojim radom nisu zaslužili povjerenje građana ne treba da idu u kampanju, niti da se nadaju da će dobiti podršku birača - kaže Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana